TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.03.2020 21:46:00

Soukromé laboratoře testují na koronavirus čtyřikrát levněji. Ministerstvo začíná couvat

Případ ženy, která se nechala na koronavirus otestovat v soukromé laboratoři, vyvolal otázky, kdo vlastně může testování provádět. Ministr zdravotnictví trval na pětici akreditovaných laboratoří, kde test stojí tisíce korun. Jenže test zjevně dokážou dělat i soukromá zařízení - a levněji.

"Preventivní testy neexistují, provádí je jen lékař po dohodě s hygieniky," stojí na stránkách ministerstva zdravotnictví. "V současné chvíli se komerčně ty testy nedají koupit," tvrdila i hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Aktualizace 12.3.: Vzorky na koronavirus testuje již osmnáct laboratoří (seznam).

Jenže včerejší případ ženy z Prahy 6 odhalil nejspíš díru v systému, nechala se totiž otestovat na vlastní pěst. Infikovanou ženu testovala soukromá laboratoř nedaleko Kladna. 

"Požadavkem bylo vyšetření na koronavirus Wu-chan. Informovala jsem pacientku, která byla nesmírně kooperativní, byla perfektní, okamžitě to hlásila na SZÚ, já jsem nález hlásila na pražskou hygienu," sdělila vedoucí laboratoře Soňa Peková.

Postup se ale nelíbí ministrovi zdravotnictví. Podle něj může vzorky testovat pouze pět akreditovaných laboratoří v zemi tak, aby byly testy průkazné a stát měl nad nimi kontrolu.

"Je nutné udělat mnohem hlubší zásun té tyčinky do nosohltanu tak, aby to bylo prokazatelné. Tyto odběry by měly být prováděny v laboratořích, které mají nějaké posvěcení ze strany Národní referenční laboratoře, a nikoliv v jakékoliv laboratoři soukromé," uvedl Adam Vojtěch na tiskové konferenci. "Není nikde v žádné vyhlášce, že by to nějaká laboratoř nemohla dělat," odporuje Peková.

Stejnou cestou jako žena z Prahy 6 se vydaly i další desítky lidí. Nebyli v rizikové oblasti, a tak je hygienici testovat odmítli. Šli tedy k soukromníkovi. "Buď se odněkud vrátili a chtějí to vědět, jsou v nějaké karanténě, kterou si třeba sami nařídili," doplnila Peková.

Žena z Prahy 6 za test zaplatila přes 1200 korun, podle státu je oficiální cena čtyřikrát vyšší. Prý kvůli dražšímu vybavení laboratoře.

Ještě před pár dny ministerstvo zdravotnictví trvalo na tom, že testování za peníze není legální, teď chce vydat seznam soukromých laboratoří, které budou preventivní testy za poplatek dělat. "Tam, kde epidemiolog rozhodne, že není potřeba udělat odběr, nebudeme bránit tomu, aby lidé mohli zvolit komerční subjekt," potvrdil náměstek ministra Roman Prymula.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688