Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  18.02.2020 14:08:45

JPMorgan: Rekordy na evropských akciích zůstanou a rozšíří se

Evropské akciové tituly se obchodují na čerstvých rekordních maximech a podle stratégů americké investiční banky JP Morgan by růstová party spíše opomíjeného regionu nemusela mít brzký konec.

Panevropský index Stoxx 600 uplynulý týden uzavřel na historickém vrcholu díky výsledkovému optimismu, který převážil obavy z šíření epidemie koronaviru. Podle analytiků JP Morgan je signifikantní fakt, že index vzrostl o přibližně 8 % nad hranici 400 bodů, protože v předchozích letech dosažení této mety následovaly měsíce výrazných ztrát.

Tentokrát by to ale mělo být jiné, myslí si americká banka. Na rozdíl od minulosti, výrobní sektor eurozóny se začíná odrážet směrem vzhůru, čímž poskytuje příznivé podhoubí pro další postup evropských akcií. Růst má navíc prostor k dalšímu šíření, na historických maximech se totiž obchoduje jen 23 % akciových titulů vedených v indexu Stoxx 600 a čtyři indexy evropských států.

„Pro data v prvním čtvrtletí existuje potenciál pro krátkodobé narušení způsobené koronavirem, my ale zůstáváme pozitivně naladěni ohledně globálního ekonomického cyklu. Nadále tvrdíme, že recese v USA je před prezidentskými volbami nepravděpodobná,“ říká stratég JP Morgan Mislav Matejka. „Rozsah růstu by se mohla lehce rozšířit.“

Rally globálních akcií byla doposud odolná vůči obav z šíření koronaviru, investoři rizikovější třídy aktiv nadále kupují podpořeni optimismem, že ekonomický dopad epidemie bude omezený. Zatímco se evropská měna vůči dolaru obchoduje na nejnižších úrovních od roku 2017, ekonomická makrodata jsou pro investory o něco povzbudivější. Lednová data z výrobního sektoru zemí eurozóny mírně předčila prvotní odhady.

Stratégové JP Morgan na konci září navýšili své hodnocení akcií zemí eurozóny na „over-weight“, od té doby vzrostly evropské tituly o 9 %. Analytici zároveň hodnotí akcie z USA a Velké Británie jako „underweight“.

Dalšími faktory hovořícími pro index Stoxx 600 jsou podle stratégů rostoucí dividendy a valuační diskont ve vztahu k dluhopisům a globálním akciím. Index Stoxx 600 se obchoduje s 15,4násobkem odhadovaných zisků oproti 17,5 násobku zisků firem v indexu MSCI World.

Obrat na dluhopisových výnosech by měl podle JP Morgan evropským akciím pomoci také, citlivé na něj jsou především bankovní tituly. To by mělo dále pomoci španělským a italským titulům a také domácím spotřebitelským sektorům, myslí si banka.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688