Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  13.02.2020 09:36:41

Jak se finančně „připravit“ na příchod potomka do rodiny?

Praktické rady pro „běžnou“ rodinu, které vám pomohou finančně zvládnout příchod potomka do rodiny.

Navyšte si úvěrové limity

Ano, trošku netradiční doporučení na začátek. Počítejte ale s tím, že prostě budete potřebovat „sáhnout“ si na peníze na kontokorentním úvěru či kreditní kartě. Maximální výše úvěrových limitů se zpravidla odvíjí od prokazatelných příjmů, které s příchodem potomka u jednoho z rodičů klesají.

Proto je vhodné využít aktuálních „vysokých“ příjmů a navýšit si úvěrové limity a tím si zajistit možnost financování přes úvěrové produkty v okamžiku, kdy je to nutné. Nemusí jít přitom pouze o „tragédie“ v podobě ztráty zaměstnání, ale např. i příjemné okamžiky, kdy potřebujete koupit letenky či zaplatit ubytování v hotelu, přičemž protistrana akceptuje pouze platbu kreditní kartou.

Navyšte pohotovostní finanční rezervu

Výbava pro novorozence přijde na desítky tisíc korun, a to v době, kdy klesá příjem jednoho z rodičů. Navyšte svou pohotovostní finanční rezervu nejen o očekávané výdaje na „výbavičku“, ale také ji přizpůsobte zvýšeným výdajům, které jsou s příchodem potomka do rodiny spojeny (např. cestování k lékaři, oblečení, strava apod.)

Refinancujte své stávající závazky

Proč neulevit svému rodinnému rozpočtu tím, že si snížíte splátky stávajících úvěrů? V peněžence vám pak zůstane více peněz. I toto je vhodné učinit ještě v době, kdy oba z rodičů mají prokazatelné příjmy. Banky dnes bojují o každého klienta, nebojte se tedy požádat banku, u které nyní máte spotřebitelské úvěry, o refinancování novým úvěrem s nižší úrokovou sazbou, případně jednoduše přejděte ke konkurenci.

Nezapomeňte na pojištění

Vaše stávající pojistné smlouvy budou pravděpodobně vyžadovat revizi právě s ohledem na fakt, že na vašem příjmu bude bytostně závislý nový člen rodiny. Zvažte jak navýšení denního odškodného v případě dlouhodobé nemoci či úrazu, stejně jako výši pojistných částek pro případ smrti, trvalé invalidity apod.

Nenechte se „uvrtat“ do spoření pro novorozence

Příchod potomka na svět je „zaklínadlem“ spousty finančních poradců nabízejících různá výhodná spoření pro děti. Věřte, že na toto je čas a začít se spořením můžete v době, kdy už oba rodiče opět generují příjem. V opačném případě vám hrozí, že kvůli spoření se zhodnocením kolem 2 % ročně budete muset opakovaně sahat do kontokorentu, abyste mohli financovat provoz domácnosti. Navíc, těsně před či po příchodu potomka na svět riskujete, že se nebudete při výběru produktu rozhodovat racionálně, ale na základě emocí, což je právě „živná půda“ pro nekalé praktiky finančních poradců (někteří z nich mají dokonce založené podnikání právě na uzavírání spoření či pojištění pro malé děti).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688