TNBiz (TN.cz)
Insolvence  |  13.02.2020 00:00:00

Češi se ve splácení svých dluhů stále zlepšují.

Nezaměstnanost je rekordně nízká, mzdy rostou i tam, kde by to ještě před třemi lety nikdo nečekal ani v nejmenším.

České domácnosti díky tomu přímo rozkvétají, zbavují se komplikovaných dluhů a stále lépe splácejí jak hypotéky, tak i menší spotřebitelské úvěry. Barometr úvěrového trhu, jak jej pravidelně čtyřikrát v roce vydává Czech Banking Credit Bureau, opět přinesl potěšující závěry. Ve třetím čtvrtletí loňského roku to domácnosti se splácením půjček zvládli zase o něco lépe!

Celkově bylo vypůjčeno 2,4 bilionu korun

Domácnosti měly koncem září 2019 vypůjčeno podle záznamů v registrech dlužníků celkově 2,4 bilionu korun. Z toho bylo nesplácením ohroženo cirka 31,2 miliard korun. To je ve srovnání se stejným datem z roku 2018 pokles ohroženého dluhu o 5,3 miliardy korun neboli o 14,6 procenta. Ještě dodejme, že ohroženým je takový dluh domácnosti, kde je alespoň tříměsíční opoždění se splátkami, případně kde se nesplácí vůbec.

Krátkodobý dluh se na ohroženém dluhu tradičně podílí ve větší míře

Krátkodobým dluhem domácností je z pohledu Czech Banking Credit Bureau myšlena každá spotřebitelská půjčka, která není určena na bydlení. Jedná se jak o rychlé půjčky do výplaty, tak i o několikaleté úvěry na auto.

Vzhledem k rizikovosti zejména rychlých půjček na spotřebu je nasnadě, že právě v této kategorii najdeme většinu dluhů ohrožených nesplácením. I přes to v září 2019 poklesl objem ohroženého dluhu domácností v krátkodobých půjčkách na 22,1 miliardy korun, a to z celkově vypůjčených 490,8 miliard korun.

Jde o příjemný pokles o 14,9 %, na čemž jistě nese zásluhu i fakt, že se spotřebitelé stále více učí využívat různá srovnání půjček, kde si dokáží najít výhodnější úroky, nižší poplatky nebo flexibilnější podmínky splácení tak, aby je úvěr zatěžoval co nejméně.

V dlouhodobém dluhu je míra pravidelného splácení vysoká

Objem dlouhodobých úvěrů ohrožených nesplácením kles v roce 2019 o 13,9 %, což v absolutním vyjádření dělá pokles o 1,5 miliardy korun. Na hypotékách a úvěrech ze stavebního spoření je v registrech dlužníků zapsán dluh ve výši 1,9 bilionu korun.

I přes to je podíl dlouhodobého dluhu na ohrožených úvěrech ve výrazné menšině, tvoří totiž jen 29 %, což je v absolutním vyjádření 9,1 miliardy korun, zbytek nesplácených závazků připadá na půjčky krátkodobé. Brzy se dozvíme výsledky i za poslední čtvrtletí roku 2019. Doufejme, že budou stejně pozitivní.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688