TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  09.02.2020 16:20:22

Auto v silném větru: Jak nenabourat, když se do vás opře poryv

Do Česka již brzy vtrhne orkán Sabine, očekává se velmi silný vítr, který může i v nížinách v nárazech dosahovat rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí a doporučují omezit pohyb autem jen na nejnutnější případy. Když už ale budete muset vyrazit, je dobré dodržovat několik základních věcí a výrazně tak zmenšit riziko nehody.

 

Česko se připravuje na příchod extrémně silného větru, který výrazně zhorší podmínky na silnicích. Kromě poletujících větví a dalších předmětů, polámaných stromů a sloupů představuje riziko samotný vítr, který výrazně ovlivňuje chování vozidla.

Odborníci v takových chvílích doporučují vůbec nevyjíždět, pokud je to možné. V době platnosti výstrahy s extrémním stupněm nebezpečí hrozí, že bude vítr převracet nákladní vozidla. Pokud už ale člověk musí vyjet, měl by jet pomalu a opatrně. Je také vhodné dodržovat několik rad, na kterých se shodnou mnozí odborníci.

Dejte si pozor nejen na boční vítr.

Pravděpodobně největší riziko představuje náhlý boční vítr, který může vozidlo vychýlit i o několik metrů. Řidič, který takový boční poryv nečeká, může velmi snadno skončit v protisměru nebo mimo vozovku. Riziko ale představuje i silný vítr, který fouká zepředu či zezadu. V případě čelního větru se může výrazně prodloužit doba potřebná k předjíždění, v případě větru, který nám fouká do zad, se zase prodlužuje brzdná dráha, upozorňuje portál autoDNA.

Opatrně při předjíždění

Silný boční poryv může znamenat problém i například při předjíždění velkých aut. Kromě toho, že může předjížděný vůz kvůli větru znenadání vybočit, je proto dobré nechat si více místa, se do vašeho vozu opře silný boční vítr, jakmile předjížděné auto minete, řidiči tak musí s tímto poryvem počítat, uvádí britská motoristická organizace Rac.

Držte pevně volant

Spoustu řidičů drží volant velmi uvolněně a často jen jednou rukou. Mnoho motoristických webů se shodne na tom, že v případě silného větru je důležité držet volant správně, dostatečně pevně a hlavně oběma rukama. Vítr není konstantní, nebezpečí představují poryvy, které mohou nepřipravenému řidiči vytrhnout volant z rukou, auto se pak snadno dostane do protisměru či mimo vozovku.

Nechte si více místa

Je jasné, že vítr ovlivňuje všechna auta na vozovce, je proto vhodné nechat si větší rozestupy. To se netýká jen velkých nákladních vozidel, naopak naložené kamiony s profesionálním řidičem za volantem budou mít s větrem pravděpodobně menší problémy než například dodávky, které jsou lehčí a mají velkou plochu, do které se může vítr opřít.

Sledujte okolí

V extrémních podmínkách je vždy důležité pozorně sledovat okolí. Kromě poletujících předmětů a spadaných stromů přes komunikace je dobré sledovat chování ostatních řidičů. V případě, že například po výjezdu z lesa začínají všichni podezřele kličkovat, je vhodné připravit se na boční poryv větru.

Kromě samotného řízení je v případě silného větru dobré dbát na to, kde máme auto zaparkované. Meteorologové ČHMÚ doporučují neparkovat v okolí starších budov, v blízkosti stromů a vysokých stožárů.

Upozornění na závěr

U spadaných a vyvrácených stromů budou zasahovat hasiči, na které lze narazit i ve velmi nepřehledných úsecích. Řidiči by proto měli zejména v lesích jet velmi opatrně, aby zbytečně neohrožovali jejich životy.

 


Ne 17:00
 MPO 
Jak se zachovat? Doporučení pro lidi a potřebné informace na jednom místě 
Ne 15:30
 ČHMÚ 
Informace ke zvýšenému stupni výstrahy 
Ne 10:44
 MPO 
Informace v souvislosti s avizovaným silným větrem - počasí na začátku týdne
Ne 10:06
 Meteobox
V pondělí projde Českem silná vichřice Sabine! Předpověď počasí na víkend a příští týden.
Ne 10:06
 ČHMÚ 
Vichřice Sabine: Aktuální informace k silnému větru. Počasí v Čechách na začátku týdne (Video)
So 12:49 
TN.cz 
Počasí v Čechách a na Moravě: Ničivý vítr zasáhne ČR. Bude nejhorší od orkánu Kyrill, varuje odborník. Očekávají se škody na elektrickém vedení, lesních porostech, střechách.
Pá 21:29
 TN.cz 
Počasí v posledních dnech vytížilo hasiče, hlásili čtyřnásobný počet zásahů

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688