Cyrrus (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  03.02.2020 10:03:35

Hlavní vliv na trhy má koronavirus; dnes PMI, v pátek vyjdou data z trhu práce

 
Americké futures v zeleném, asijské indexy v červeném teritoriu.

Koronavirus a trhy
Množí se obavy, že se hysterie kolem koronaviru podepíše na globálním ekonomickém růstu. Zastavení výroby v Číně, či přerušení dočasné migrace pracovníků podle některých odhadů vyvolá pokles čínského HDP v 1Q o 1 procentní bod na 5% (anualizovaných). Na druhou stranu lze očekávat, že čínská vláda ekonomice pomůže. Již včera oznámila tamní centrální banka zahájení monetárního stimulu v objemu $170 mld. Půjde zejména o operace na volném trhu a snížení reposazby. Ani silná reakce ze strany centrální banky však nepomohla zabránit prudkému poklesu trhů, které otevřely po pauze kvůli lunárnímu roku. Shanghai Composite i Shenzen Composite odepisují okolo 8%. V pátek výrazně ztrácely i americké indexy: S&P 500 odepsal 1,8% a umazal tak veškeré letošní zisky. Pro další vývoj bude důležité za jak dlouho dojde k obnovení výroby a přestanou platit zákazy cestování.

Makrodata: EMU
Již za chvíli dojde ke zveřejnění výrobních PMI v eurozóně. Očekává se totožná hodnota jako v prosinci, tedy 47,8. Ve středu vyjde PMI ve službách, které by mělo dosáhnout úrovně 52,2. Kompozitní PMI by se tak mělo udržet v expanzivním teritoriu, konkrétně na hladině 50,9, Očekává se, že maloobchodní tržby za prosinec vykáží meziroční růst ve výši 2,3%. Ve čtvrtek ECB publikuje ekonomický bulletin.

Makrodata: US
Dnes odpoledne se rovněž dočkáme výrobních PMI v USA. Ty by se měly vyšplhat na úroveň 51,7 a zůstat tak v pásmu expanze. V pátek vyjdou data z trhu práce, očekává se, že americká ekonomika vytvořila v lednu 160 tisíc nových pracovních míst.

Výsledková sezóna
Reportovala již téměř polovina firem. V průměru reportovaly firmy z indexu S&P 500 zisky 5,4% nad konsensuálním odhadem. Zisky za poslední kvartál roku 2019 by se tak mohly na meziroční bázi udržet v kladném teritoriu. Silná povýsledková reakce v případě Amazon, který dokázal, že služba doručení do jednoho dne nevede k propadu zisku. Výrazný povýsledkový propad Facebooku, kde se množí obavy, že se společnost posunuje do stadia dospělosti, ve kterém nelze očekávat dynamický růst výnosů.

Ohlédnutí
Index S&P 500 minulý týden odepsal -2,1% a umazal tak veškeré lednové zisky. Stoxx Europe 600 oslabil o 3,1% a dostal se tak na nejslabší úroveň od 12. prosince. Euro proti USD minulý týden posílilo o 0,5% na 1,1083. Česká koruna minulý týden mírně depreciovala na EUR/CZK 25,23 z EUR/CZK 25,15. Proti dolaru koruna posílila na CZK/USD 22,76 před týdnem byla na CZK/USD 22,80.

Americká centrální banka ponechala sazby dle očekávání beze změny. Guvernér Powell zmírnil rétoriku ohledně spotřeby domácností. Růst spotřeby vnímal jako středně silný, ještě v prosinci se přitom nebál použít termín silný. Fed vidí pandemii koronaviru jako potenciální hrozbu pro ekonomický růst. Trh tak nyní přisuzuje snížení sazeb v červnu více než 60% pravděpodobnost, před zasedáním šance okolo 30%. Americká centrální banka bude pokračovat v nákupech pokladničních poukázek až do 2Q. Fed tedy bude nadále nafukovat svou bilanci - to je dobré pro akcie. Bilance Fedu se od září, kdy začaly problémy s repo obchody, zvětšila o $400 mld. (z $3,75 bilionu na $4,15 bilionu).

Makrodata - EMU
Minulý týden vyšla negativní data ohledně ekonomického růstu eurozóny. Celkové HDP měnového bloku expandovalo ve 4Q tempem 0,1%, zatímco trh očekával růst o 0,2%. Za celý rok se HDP jednotné měnové oblasti zvětšilo o 1,2%, což představuje nejpomalejší tempo růstu za posledních 6 let. HDP Francie a Itálie ve 4Q dokonce spadlo do záporného teritoria. Jádrová inflace propadla na úroveň 1,1% z prosincových 1,3%. Inflační očekávání (měřená 5Y5Y swapy) propadla na 1,25%. To signalizuje, že trh nevěří ve schopnost ECB naplnit svůj inflační cíl. Horší data se projevila na poklesu souhrnného indexu ekonomických překvapení v EMU. 

Brexit
Británie k 31/1 oficiálně opustila Evropskou Unii. Do konce roku však stále běží tzv. přechodné období, po které se Británie řídí pravidly Jednotného evropského trhu. Během tohoto období bude muset Spojené království vyjednat obchodní dohody se svými partnery.

Zdroj: CYRRUS, Bloomberg

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších makléřských společností v České republice. Obchodování na finančních trzích zahrnuje mnoho specifických činností. Nejsme jen broker. V současnosti vám skrze naše další společnosti dokážeme pomoct s hledáním strategického investora, rozvojem vašeho podnikání pomocí dotací, obchodováním v cizích měnách i s marketingem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688