Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Úvěry, půjčky  |  31.01.2020 13:32:40

Retailové úvěry zaznamenaly nepatrné oživení tempa


 Meziroční tempo růstu úvěrů domácnostem (rezidentům) u bank a kampeliček se v prosinci nepatrně zvýšilo na 6,0% z 5,9% v listopadu.

 Úvěry nefinančním podnikům (rezidentům) zpomalily v prosinci meziroční růst na 3,3% ze 3,5% v listopadu.

Vklady domácností (rezidentů) u bank a kampeliček byly v prosinci meziročně vyšší o 6,4%, v listopadu rostly o 6,6%.

Podíl ohrožených úvěrů klientů (rezidentů) u bank se v prosinci nezměnil a tedy zůstal na listopadových 2,1%. Podíl se nezměnil ani v sektorů domácností (1,7%), ani v sektoru nefinančních podniků (3,2%).

Průměrná úroková sazba na korunové úvěry zůstala v prosinci beze změny na 3,64% v sektoru domácností a na 3,80% v sektoru nefinančních podniků.

Na straně korunových vkladů se průměrná úroková sazba meziměsíčně zvýšila o 1 bod u domácností (na 0,44%) a snížila o 7 bodů u podniků (na 0,37%).

Dynamika přírůstku úvěrů domácnostem se v závěru loňského roku mírně přizvedla a zaznamenala tak první zvýšení za víc jak rok. Ke zrychlení tempa vůči listopadu došlo u úvěrů na bydlení, spotřebitelských i ostatních půjček, přičemž ve všech třech případech sehrála určitou roli nižší základna. U úvěrů na bydlení se jednalo o vliv zavedení nových opatření zpřísňujících poskytování hypoték, které se poprvé odrazily v poklesu jejich dynamiky v prosinci 2018.

Vadnoucí ekonomika nachází odezvu ve slabším podnikovém úvěrování, které v prosinci ukázalo nepatrně nižší tempo v porovnání s přechozím měsícem a téměř poloviční dynamiku oproti konci předchozí roku. Jako pozitivní se nicméně ukazuje vývoj struktury těchto úvěrů z pohledu splatnosti. Zatímco krátkodobé a střednědobé úvěry opět ubraly na své dynamice, podnikové půjčky se splatností nad 5 let rostly v prosinci nejsilnějším tempem za celý rok 2019.

Objem retailových vkladů u bank se tradičně na konci roku v návaznosti na výplatu ročních odměn zaměstnancům prudce zvyšuje a ani závěr loňska nebyl v tomto ohledu výjimkou. Objemový přírůstek těchto vkladů byl však nižší než v prosinci 2018, což se promítlo do dalšího oslabení jejich meziročního přírůstku. Ten již byl v závěru loňského roku nejnižší od dubna 2018. Za poklesem tempa v prosinci stál vývoj na běžných účtech, zatímco dynamika na termínových vkladech se po předchozím zvolňování mírně přizvedla.

Průměrná sazba na úvěry domácnostem se díky stabilitě sazeb na stávající úvěry na bydlení meziměsíčně nezměnila. Úroková sazba na stávající spotřebitelské úvěry se nicméně v prosinci nepatrně snížila a vykázala tak novou nejnižší hodnotu od počátku časové řady v roce 2002. V úročení podnikových úvěrů se nadále odrážejí stabilní úrokové sazby ČNB. Průměrná sazba na úvěry podnikům se od loňského května téměř nezměnila a s ohledem na předpokládaný vývoj měnové politiky ČNB tak tomu bude zřejmě i nadále.

 

Patrik Rožumberský

Ekonom


 

 


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688