Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.01.2020 19:08:49

Uhelná renesance

Jako na zavolanou byla včera zveřejněna studie, která se zabývá budoucností uhelných elektráren v jihovýchodní Asii. Na zavolanou proto, že včera jsme se tu věnovali nově zveřejněným odhadům z dílny VW, které porovnávají emisní atraktivitu elektromobilu této firmy a tradičního Golfu s naftovým motorem. Toto porovnání do značné míry závisí na tom, na co elektromobil v dané zemi skutečně jede – zda zejména na uhlí, či třeba solární energii. A tímto směrem se budeme ubírat i dnes.

Richard Clark, Noah Zuckerb a Johannes Urpelainenc ve zmíněné studii ukazují následující skupinu grafů. Obsahují základní scénář předpokládaného vývoje uhelných kapacit v popsaných asijských zemích. V některých z nich by měly tyto kapacity výrazně růst, někde stagnovat a pak klesat, a celkově tak vzniká profil zobrazený v prvním grafu: Zhruba do roku 2030 by měla kapacita uhelných elektráren v jihovýchodní Asii vzrůst zhruba dvojnásobně. Tato uhelná renesance by měla úplně končit někdy do roku 2060 - tehdy by měly kapacity klesnout na původní úroveň.


Zdroj: The Future of Coal-Fired Power Generation in Southeast Asia

Nejdůležitější bude vývoj ve Vietnamu a v Indonésii. Obě země by podle grafů měly v následujících letech do uhlí znatelně investovat a Vietnam si vysokou úroveň kapacit udrží poměrně dlouho. Autoři studie dodávají, že při zachování současných trendů tento region může vážně brzdit globální snahy o snížení emisí. Jak jsem psal v úvodu, já chci hlavně poukázat na to, kde elektromobilita dává větší a kde menší smysl.

Nejen v Asii ale i na celosvětové úrovni se bude emisní chleba lámat v jiných zemích. Následující graf od EIA jsem tu již ukazoval – obsahuje historický a projektovaný objem výroby elektrické energie podle zdrojů v Číně. Do roku 2040 by uhlí mělo ztrácet podíl, ale to zejména díky růstu kapacit jiných. V absolutní hodnotě je jeho podíl mnohem stabilnější a stále bude tvořit téměř polovinu celku:


Poslední dnešní obrázek ukazuje očekávaný vývoj v Indii (celková spotřeba primárních energií podle vládní strategie). Poslední dva sloupce ukazují scénáře pro rok 2044 - pokračování dosavadního trendu a „ambiciózní“ scénář. Uhlí se v obou pohybuje velmi zhruba na polovině (a to celkové spotřeby primárních energií).


IEA očekává, že Indie se v následujících deseti letech stane druhým největším spotřebitelem uhlí na světě (za Čínou). Podle Světové zdravotnické organizace přitom mezi dvacítku nejznečištěnějších měst na světě patří 14 z této země. Takže zase čistě z tohoto pohledu by tak Indie a její města potřebovala elektromobily jako sůl.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:40  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 3. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Pá 17:35  Jestřábí komentáře členů FOMC X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

15.01.2020Renesance korporátních dluhopisů na dohled Ing. Jiří Mesároš (Dluhopisy.cz)
21.07.2019Přichází renesance emerging markets? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.06.2019Japonská investiční renesance? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688