TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.01.2020 05:57:59

Banální nachlazení nebo koronavirus a smrtící zápal plic? Jaké signály ukazují na vážnější onemocnění?

Přechodili jste nachlazení nebo se vám nedaří pokořit chřipku? Ani banální virová onemocnění nepodceňujte, mohou přerůst třeba i v závažný zápal plic. Ten je komplikací i aktuálně se šířícího čínského koronaviru, právě na něj nakažení zřejmě umírají. Dokážete jeho příznaky rozpoznat včas?

Na proniknutí koronaviru do Česka se připravují specializovaná zdravotnická zařízení. Třeba vojenská „supernemocnice“ v Těchoníně na Orlickoústecku. Dlouho utajované centrum patří k evropské špičce.

 

V Česku jsou 4 pacienti s podezřením na koronavirus. Pražské letiště má vytipovávat cestující s možnými příznaky nákazy.  

V zápal plic se dokáže rozvinout i nevinné nachlazení nebo pravá chřipka, jejíž epidemie udeřila minulý týden na jihu Čech. Nejvíce se ale toto onemocnění v posledních dnech uvádí v souvislosti s čínským koronavirem. V jeho důsledku zemřelo přes osmdesát lidí, nakažených samotným virem jsou ale již tisíce. První z nich dokonce již i v Česku.

Co rozhodne, zda se virová infekce změní v tíživé onemocnění plic, které může skončit smrtí? Největší hrozbu představuje zápal plic pro seniory, malé děti, chronicky nemocné a lidi s oslabenou imunitou nebo pacienty aktuálně trpící jiným onemocněním, zejména dýchacích cest, kteří se dalšímu náporu cizorodých látek nedokážou bránit.

Náchylnější jsou také kuřáci, astmatici, lidé trpící alergiemi i lidé, kteří jsou více vystaveni znečištěnému životnímu prostředí nebo chemikáliím a jejich výparům. Ohroženější jsou také lidé, kteří zanedbávají ústní hygienu, záněty dásní a onemocnění zubů jsou pro bakterie a viry vstupní branou do krevního řečiště. Plíce mohou být oslabené také žaludeční kyselinou, která do nich může pronikat při častém zvracení, obezřetné by proto měly být i těhotné ženy.

Aktuálně by k lékaři měli zamířit i cestovatelé, kteří se cítí nemocní a právě se vrátili z Číny nebo dalších asijských zemí, kde se nemoc šíří nejvíce.

 

Některé příznaky jsou snadno zaměnitelné s běžnými virovými onemocněními. Provází ho zvýšená teplota, kašel, dýchací potíže, bolesti hlavy a kloubů a silná únava. K lékaři pospíchejte, pokud na sobě sledujete některý z následujících projevů.

Zimnice a třesavka

Původcem infekce mohou být jak viry, tak bakterie, ve výjimečných případech dokonce i alergeny nebo jiná cizorodá tělesa. V těle vyvolávají velmi silnou reakci, oproti běžnému nachlazení se můžete potýkat s třesavkou a zimnicí po celém těle.

Extrémní horečky

Nemoc provází horečky, které neustupující ani po podání běžných léků. Mohou dosahovat až 41 °C, kdy je i zdravý jedinec již v ohrožení života.

Zelenavý hlen

Při zápalu plic virového původu můžete trpět na suchý, dráždivý a hřmotný kašel. Častější je ale vlhká forma kašle, při které vykašláváte hnisavé zelenkavé hleny. Kašel neustupuje a může působit až dusivě.

Sípání a dušnost

Pocítit můžete také bolestivý tlak na hrudi, při dechu můžete slyšet výrazné sípání a pískání. Nemožnost se naplno nadechnout komplikuje i triviální činnosti, po kterých se cítíte extrémně vyčerpaní a zadýchaní.

Modrání rtů a nehtů

Zanícené plíce nemohou naplno plnit svou funkci, jedním z méně častých příznaků tak může být i promodrávání nedostatečně okysličených konečků prstů, nehtů nebo rtů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688