Okénko investora  |  24.01.2020 11:57:29

Světová zdravotnická organizace stabilizovala trhy

Stepan Krecek hlavni ekonom BHS„Spekulanti srovnávají současnou situaci na trzích s rokem 2003, kdy probíhala epidemie SARS. Podle toho upravují svá portfolia a snaží se na současné panice kolem koronaviru vydělat. Trhy prozatím reagují klidněji než v minulosti při podobných situacích. Akcie některých farmaceutických společností však při obchodování dosáhly maximálních denních limitů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Po oznámení Světové zdravotnické organizace (WHO), že kvůli šíření koronaviru v Číně zatím není třeba vyhlašovat celosvětový stav zdravotní nouze, došlo k uklidnění globálních trhů. Čína vyhlásila karanténu ve městech se zhruba 60 miliony lidí. To komplikuje zásobování potravinami a nezbytným vybavením, nicméně problémy se zatím dotýkají jen lidí v karanténě. Mimo postižené oblasti funguje ekonomika zcela bezproblémově.
 
Investoři se obávají, že by šíření koronaviru mohlo snížit spotřebu. To má negativní vliv na akcie mnoha společností. Zasaženy byly například akcie ze sektoru zemědělství. Rovněž se nedaří akciím dopravních společností. Naopak některé farmaceutické firmy zaznamenaly prudký růst cen akcií. Týká se to například firem Beijing Hotgen Biotech, Zhende Medical nebo Shandong Lukang Pharmaceutical, které ve čtvrtek dosáhly maximálního denního zisku na čínské burze.
 
 
Evropské akcie, s kterými se přestalo obchodovat před oznámením WHO, by se v průběhu dnešního dne měly zotavovat. Měly by tak navázat na pozitivní výsledky z ostatních globálních trhů. Světový akciový index MSCI, který sleduje vývoj ve 49 zemích, vzrostl o 0,20 procenta. Podobně se dařilo i japonskému indexu Nikkei, který posílil o 0,13 procenta. Páteční obchodování v Číně, Tchaj-wanu a Jižní Koreji neprobíhalo kvůli lunárnímu Novému roku. Výjimkou byl Hongkongský index Hang Seng, který se otevřel na zkrácenou dobu a připsal si 0,15 procenta.
 
Americký index Nasdaq Composite vzrostl o 0,20 procenta na rekordní maximum. Dařilo se i indexu S&P 500, který si připsal 0,11 procenta. Na měnovém trhu se dařilo japonskému jenu, který vůči dolaru vzrostl na dvoutýdenní maximum. Naopak euro vůči dolaru oslabilo na sedmitýdenní minimum. To však bylo způsobeno hlavně prohlášením šéfky Evropské centrální banky Christine Lagardeové, která pokračuje v holubičí rétorice.
 
Trhy na šíření koronaviru zatím reagují klidněji než při epidemii SARS v roce 2003. Australská národní banka však předběžně odhadla, že by koronavirus mohl snížit růst čínského hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí letošního roku o jeden procentní bod. V případě, že by se tento odhad naplňoval, lze očekávat, že by na to ceny čínských akcií zareagovaly propadem.
 

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688