Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.01.2020 09:19:32

Rozbřesk: ECB zahájila revizi své politiky

Včerejší zasedání ECB nepřineslo žádnou změnu měnové politiky této centrální banky, a tak úrokové sazby zůstávají tam, kde byly. Kvantitativní uvolňování (QE) odstartované teprve v listopadu pokračuje v nezměněném rozsahu. QE chce ECB ukončit jen těsně před tím, než začne zvyšovat úrokové sazby.

S reinvesticemi splatných dluhopisů, které v současné době činí v průměru 20 mld. eur měsíčně – tedy stejně jako QE – chce společná centrální banka pokračovat i po prvním zvýšení sazeb. Jelikož k tomu má dojít, až se oficiální inflační prognóza začne přibližovat k cílovým dvěma procentům, tak finanční trhy mohou zůstat ještě dlouho v klidu. ECB se totiž podle slov své nové šéfky nehodlá inspirovat švédskou centrální bankou a svůj koncept měnit nehodlá, byť se ekonomický vývoj ubírá dobrým směrem, předstihové ukazatele se zlepšují, zatímco rizika slábnou.

To ovšem neznamená, že ECB nemůže ještě letos přijít s nějakým tím překvapením. Vzhledem k tomu, že právě odstartovala komplexní revizi své měnové politiky, která má skončit v závěru roku, nemusí být nakonec o novinky z Frankfurtu nouze. Svět se mění a ECB si chce být jistá, že k měnové politice, včetně jejích vedlejších efektů, přistupuje efektivně. Má tak dojít k přezkumu jak inflačního cíle (cenové stability), tak i nástrojů a komunikace (a doufejme i transparentnosti) této centrální banky.

Zda zmíněný přezkum dopadne změnou definice inflačního cíle a ten bude nakonec symetrický oproti současnosti, nebo zda ECB uzná, že politika záporných sazeb toho tolik nepřináší, asi nemá smysl v tuto chvíli spekulovat, protože revize má být opravdu velmi široká. Má totiž zohlednit i další aspekty měnové politiky – nejenom dosahování cenové stability, ale i finanční stabilitu a zaměstnanost, ale dokonce i environmentální udržitelnost. A zvlášť poslední bod bude nepochybně s ohledem na dosavadní koncept centrálního bankovnictví nepochybně zajímavý. Experty ECB sice čeká opravdu perný rok, nicméně do té doby, než vše zanalyzují a vedení banky prodiskutuje a posvětí (nejdříve v listopadu), vše zůstává při starém a na politice ECB se do té doby nic měnit nebude.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna prozatím opustila snahy vytvořit další post-exitová maxima a vrátila se do blízkosti 25,20 EUR/CZK. Stále je silnější o více než procento oproti aktuálnímu výhledu ČNB, která ovšem už na začátku února přijde s novou prognózou. Z hojných vyjádření tuzemských centrálních bankéřů vyplývá, že se v době současného útlumu ekonomiky do zvýšení sazeb zatím nehrnou. Včerejší komentář Aleše Michla, že by měnová politika měla zůstat v módu „počkáme a uvidíme“, bude nejspíš korespondovat i s výsledkem únorového zasedání bankovní rady.

Zahraniční forex

Zasedání ECB euru včera nepomohlo, a to přesto, že centrální banka vidí eurozónu lehce optimističtěji. Politika ECB je teď v režimu autopilota, od něj cesta k trvale silnějšímu euru asi nevede.

Jednu z krátkodobých šancí na zpevnění by euro mohlo mít teoreticky dnes, a to pokud by se ukázalo, že lednové indexy PMI z eurozóny vzrostou dále od minim dosažených v roce 2019.

Ropa
Ropa Brent prozatím zastavila propad a dnes ráno se stabilizovala těsně nad hranicí 62 dolarů za barel. Navzdory zhoršující se situaci v Číně v souvislosti s šířením koronaviru dodal cenám podporu mírný pokles zásob surové ropy ve Spojených státech. Dnes přijde na řadu poslední zajímavé číslo tohoto týdne, a to aktivita amerických těžařů. U těch sice viditelně slábne dynamika růstu produkce, nicméně právě expanze tzv. břidlicové těžby zůstává i nadále zásadním nabídkovým faktorem na globálním ropném trhu. Více zde.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688