Zpravodaj (Cyrrus)
Údaje o firmách  |  26.09.2002 15:41:08

Cyrrus: Zaplatí Agrofert za Unipetrol ?


 Po konečném zodpovězení této otázky bude pravděpodobně následovat poměrně razantní posun v ceně akcií Unipetrolu na burze. V případě zaplacení by zhasla poslední naděje, že Agrofert Unipetrol nekoupí, stalo by se to, čeho se trh "bojí" a akcie by se podívaly výrazně níž. V případě nezaplacení je možno vážně spekulovat s výrazným posunem výše. Stačí připomenout několik spekulací v průběhu tohoto roku o tom, že Agrofert Unipetrol nekoupí. Cena vždy, i bez dostatečně podložených zpráv, silně reagovala růstem, někdy dokonce přes 40 korun.

Pokud by již příští pondělí mělo být konečným datem, kdy se rozhodne, jak skončí privatizace Unipetrolu, je důležité určit pravděpodobnost jednotlivých variant - zaplacení a nezaplacení. Domnívám se, že současná situace v této kauze je výrazně ve prospěch NEZAPLACENÍ.

Důvodů je hned několik:

Jeden důvod je tu od počátku privatizace - kde vezme Agrofert peníze na zaplacení za Unipetrol. Agrofert sice tvrdí, že peníze na nákup jsou zajištěny částečně úvěrem, ale nákup firmy s mnohem větším obratem než má sám a na dluh je dost velké riziko. Během posledního roku v němž panuje nejasný stav ohledně budoucího vlastníka Unipetrolu se hospodaření společnosti výrazně zhoršilo. Samozřejmě bez následků nezůstanou ani povodně. Śkody ve Spolaně mají vliv i na situaci v ostatních společnostech holdingu, protože jsou úzce výrobkově propojeny. Takže druhé pololetí skončí dozajista ve ztrátě.

Pro nekoupení podílu v Unipetrolu hovoří také fakt, že existují nejasné a neupokojivé vztahy mezi Českou rafinérskou, ovládanou zahraničním konsorciem IOC a zbytkem holdigu. Nejasnosti jsou především kolem předávacích cen, které mají významný vliv na konečné zisky společností. A to je další důvod, proč Unipetrol nekupovat.

Agrofert také nechtěl kupovat Unipetrol sám ale v nějakém konsorciu, aby zmírnil finanční zátěž a soustředil se pouze na aktiva, o které má zájem. Z počátku mělo od Agrofertu podíl v České rafinérské a Bezině koupit Conoco, poté se mluvilo o OMV a nakonec měl být partnerem pro nákup celého holdingu PKN Orlen. Vláda však tento postup nepovolila a Agrofert zůstal sám.

V celé kauze okolo privatizace je jedno důležité zlomové období. A tím jsou volby a nová vláda. Postup nové vlády a prohlášení ekonomických ministrů na situaci okolo Unipetrolu se zdají být tvrdší a méně kompromisní. Svědčí o tom i odmítnutí jednat o slevě za podíl v Unipetrolu, který v souvislosti s povodňovými škodami požadoval Agrofert. Proto lze také očekávat, že ukončí nepovedenou privatizaci hned, jak to bude možné.

Z uvedených důvodů se proto domnívám, že je pravděpodobné skončení privatizace bude, že Agrofert nezaplatí. Uvidíme v pondělí (možné je však i to, že dojde k nějakému oddálení) .

V případě nezaplacení by akcie Unipetrolu měly růst. Před rozhodnutím privatizovat do rukou Agrofertu byla jejich cena přes 55 korun. Určitě, od té doby se stalo mnoho důležitých věcí - zhoršení ekonomické situace, povodňové škody, zpoždění v privatizaci, ale žádný z těchto faktorů neměl na cenu akcií tak podstatný vliv jako privatizační rozhodnutí. I když by tyto faktory měly v případě nezaplacení kupní ceny tlumit posun ceny akcií výše, neměly by ho zastavit.

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.10.2006Cyrrus - HOT 19.10. - ČEZ, Uni/Agrofert, TV reklama Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.09.2005PKN zaplatí za 63% Unipetrolu o 14% více Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688