Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  21.01.2020 13:51:04

Centrální depozitář zdraží poplatky za evidenci cenných papírů (dluhopisů)


Centrální depozitář cenných papírů (dále jen CDCP) oznámil s účinností od letošního 1. července změnu ceníku. Většina položek zůstává nezměněna, zbystřit vlastně musí jen emitenti a držitelé dluhopisů. Zatímco samotné emitující společnosti čeká úspora, někteří držitelé dluhových cenných papírů naopak budou muset za evidenci svých investic zaplatit více.

Ke změně měl CDCP přistoupit po detailní analýze a mezinárodním srovnání. Generální ředitel CDCP Ondřej Dusílek změny odůvodnil takto: „Jsme přesvědčeni, že postupné přiblížení se struktuře poplatků zahraničních depozitářů je nezbytnou podmínkou pro udržení konkurenceschopnosti centrálního depozitáře v Evropě a rozvoji tuzemského kapitálového trhu. Cílem této změny je udržitelnost poskytování služeb emitentům, ze které budou v dlouhodobém horizontu profitovat také držitelé dluhopisů a naši účastníci“.

Emitenti a úspora 40 procent

Pro emitenty bude platit nový „levnější“ vzoreček pro výpočet poplatku za zápis emise dluhopisů do evidence. Zatímco nyní se používá vzorec (0,00005+k2*M)*O, nově bude (0,000025+k2*M)*O. Navíc uvedený koeficient „k2“, který zohledňuje počet měsíců dluhopisu do jeho splatnosti, se výrazně snižuje. U dluhopisů se splatností do 10 let z 0,0000017 na 0,000001. U dluhopisů do 30 let pak z 0,000001 na 0,0000006. Doplnit lze, že ve vzorci uvedené „M“ značí právě počet měsíců do splatnosti, „O“ pak samotný nominální objem emise.

Zkrátka například při emisi 10 letých dluhopisů v objemu 100 mil. nově emitent za samotný zápis zaplatí 14 500 , oproti v současnosti 25 400 . Zmiňované změny lze obecně kvantifikovat jako zhruba 40 % úsporu pro emitenty.

Naopak zhruba o 100 procentním zdražení lze hovořit pro samotné držitele dluhopisů. Navíc někteří s nižším objemem, kteří dosud za dluhopisy na svém účtu v CDCP ani platit nemuseli, nově již čekají poplatky. Nadále sice zůstává v platnosti, že pokud vypočtený denní poplatek za evidenci bude nižší než 0,50 , se díky zaokrouhlení dolů nevybírá, nicméně díky rostoucímu koeficientu ve vzorci to nově bude vlastně platit jen pro majitele dluhopisu do nominální hodnoty 1,8 mil. . V současnosti má přitom evidenci zdarma vlastník dluhopisu do objemu 3,6 mil. .

Pro daný vzorec O*d (p.a.) se zkrátka koeficient „d“ například pro vlastníky dluhopisů do 100 mil. zvyšuje z 0,00005 na 0,0001. Zmiňovaný vlastník dluhopisů v nominální hodnotě 1,8 mil. tak nově zaplatí denně vlastně korunu, resp. ročně 360 . Vlastníka dluhopisů v objemu 10 mil. pak vyjde ročně evidence nově na 1 000 oproti současným 500 .

Výše uvedené změny ceníku se vlastně vztahují jen na tzv. účastníky CDCP (obchodníky s cp/banky). Jak se tedy dotknou samotných klientů, je vždy dáno smlouvou s obchodníkem. Ve většině případů však dochází k přeúčtovávání poplatků v poměru 1:1.

Závěrem možno připomenout, že CDCP je stoprocentní dceřinou společností Burzy cenných papírů Praha. V roce 2010 společnost převzala veškeré evidence Střediska cenných papírů (SCP), čímž vlastně zároveň skončila relativně jednoduchá možnost nahlášení změn třeba jen adresy přímo na přepážce SCP. Od té doby se s takovým požadavkem, třeba i drobní akcionáři z kupónové privatizace, musí vždy obrátit jen na účastníky CDCP. V ten okamžik se však případný tzv. nezařazený účet musí stát zařazeným. Navíc nově od letošního 1. ledna si již „zapomnětlivý člověk“ ani nemůže přímo u CDCP on-line ověřit, zda má nezařazený účet a tedy ještě nějaké akcie např. z kupónové privatizace v CDCP. Musí s dotazem také k účastníkovi CDCP...


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688