TNBiz (TN.cz)
Z regionů  |  13.01.2020 06:25:15

Pohár trpělivosti přetekl. Praha chce úplně zakázat zábavní pyrotechniku i na Silvestra. Dělobuchy omezují i další obce.

Silvestrovské oslavy v Praze by už od přístího roku mohly být bez petard a rachejtlí. Magistrátu totiž došla trpělivost a chce jednat o změně vyhlášky, která pyrotechniku na veřejnosti buď úplně zakáže, nebo alespoň omezí jen na profesionály. A důvodem je prý ochrana zdraví Pražanů, turistů i zvířat. Magistrát chce zároveň apelovat i na sněmovnu, aby změnila zákon ohledně nákupu pyrotechniky.

I v Praze nakonec lidé letos viděli velký, profesionálně připravený ohňostroj. Zaplatila ho z veřejné sbírky Praha 2. Sledovaly ho tisíce lidí.

Rány z dělobuchů a rachejtle svištící kolem uší - vedení Prahy to vadí natolik, že chce používání pyrotechniky zakázat vyhláškou a, dokonce navrhnout poslancům, aby zpřísnili zákon o jejím prodeji v obchodech. "Rádi bychom poprosili i vládu a Parlament ČR o určitý druh regulace prodeje zábavní pyrotechniky," uvedl zastupitel Petr Hlubuček (STAN). 

"Měly by existovat nějaké zóny podél Vltavy například, kde by bylo zakázáno odpalovat pyrotechniku i na Silvestra," tvrdí primátor Zdeněk Hřib (Piráti). "Já si dovedu představit, že vyhláška bude v takové podobě, že veřejnost nebude zábavní pyrotechniku na uzemí hlavního města moct vůbec používat," doplňuje ho Hlubuček. 

Vyhlášku z roku 2017, která už teď na některých místech rachejtle a petardy zakazuje, prý lidé příliš nerespektují.

Zákaz odstřelování pyrotechniky amatéry by uvítali například obyvatelé Prahy 8. Tam totiž někdo od oslav příchodu nového roku večer každý večer pod okny místních odpaluje rachejtle. "Máme pocit, že se vysypou skla z oken," stěžuje si jedna z obyvatelek.

Trpělivost už došla zástupcům řady českých měst. Loni zakázali ohňostroje například v Liberci, Znojmě nebo v Doksech. Některé sousední země dokonce uvažují o celoplošném omezení. Například Německo, kde s tím v průzkumech souhlasilo téměř 60 % obyvatel.

 

Dělobuchy, petardy a rachejtle. V období okolo svátků mimo novoroční oslavy je teď zakazuje řada měst a obcí. Reaguje tak na žádosti místních, kteří si v době vánočních svátků stěžují na zvýšený hluk. Výbuchy jsou navíc stresující pro zvířata. Nově platí vyhláška třeba ve Šlapanicích na Brněnsku

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

13.01. 14:00  Na Silvestra a Nový rok tolerance (Lukáš)
13.01. 08:11  aha (Alisux)
13.01. 07:30  Titulek (PetrK)
13.01. 07:23  Zakázat čokly. (Zdenekk)
13.01. 07:19  velmi rozumné (Kurz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688