Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  03.01.2020 22:08:36

Náladu na Wall Street pokazila geopolitická situace

Po prvním obchodním dni v tomto roce, který zvládl vyšperkovat historická maxima, přišly geopolitické tenze a nálada se zhoršila. Americký útok na iránského vůdce oživil možnost ozbrojeného konfliktu. Některé zdroje v aktuální vřavě mluví dokonce o potenciální 3. světové válce. Donald Trump ve svém vyjádření prohlásil, že se jednalo spíše o preventivní, než agresivní opatření. Podle všeho Solejmání plánoval útok namířený proti Spojeným státům.
Ze všech 11 sektorů indexu S&P 500 byl dnes pouze jeden zelený, ten nemovitostní (+0,7 %). Nejhůře se dařilo finančnímu a zpracovatelskému (-1,05 % resp. -1,4 %).
Horší náladu ještě podtrhla americká makrodata. Index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu od ISM propadl na 47,2 bodů (očekáván růst na 49 bodů). Jedná se o nejnižší hodnotu od června 2009.

Proti trhu šly akcie výrobce elektromobilů Tesla Inc., které přidaly 3 procenta (443,01 USD). Automobilka reportovala dodávku 112.000 automobilů ve Q4. Za celý rok se číslo tak dostalo na 367.500, co je blízko spodní hranici už snižovaného pásma (360.000-400.000 aut).

Index Dow Jones Industrial Average sice startoval bezmála o 400 níže proti předešlému dni, záhy se zmátořil a ztráty snížil na „pouhých“ 250 bodů. DJ poklesl o 0,8 procenta na 28.634 b. S&P 500 v samotném začátku také padal o více než procentní bod, stejně jako dříve uvedený ukázal, že panika nebyla na místě. SPX dnes -0,7 % a víkend stráví na 3.234 bodech. Technologický Nasdaq Composite ztrácel 0,8 % na 9.020 bodů.

https://t.co/9xUT94gIsE pic.twitter.com/EkJ4fhvuiU


Měnový pár eurodolar se dostal do pohybu. Pokles zastavila bezmála na pip přesně druhá denní podpora (S2 1,1126). Potom přišel odraz, jež jej posunul nad první support (S1 1,1149) a tam už pohyboval do závěru akciových burz. Vyhrocená geopolitická situace nahrává komoditám. Ropa WTI se podívala na 63 USD za barel (+3 %). Trojská unce zlata bez dolaru na 1.550 USD (+1,3 %).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688