Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  26.12.2019 16:24:45

Akcie lítosti a úlevy mileniánů

CNBC před několika dny poukázala na jednu zajímavou firmu a akcii, které bych se rád věnoval právě na konci tohoto roku. Její činnost totiž můžeme v tomto období vnímat i tak trochu symbolicky: Společnost Soliton zbaví zájemce tetování a to mimořádně rychlým způsobem. CNBC konkrétně tvrdí, že zbavit se kresby na kůži obvykle trvá až dva roky, potřeba je tak 12 laserových zásahů a každý z nich může stát 100 – 400 dolarů. Zakladatel firmy Soliton Walter Klemp ale tvrdí, že ta je schopna odstranit tetování během 2 – 3 zásahů, což by tedy byla revoluční změna.

Hovoříme tu o minifirmě, kapitalizace Solitonu totiž nyní dosahuje 208 milionu dolarů. Tržby firmy jsou pak na nule, negeneruje vůbec nic. Jak by se měla vyvíjet budoucnost? CNBC píše, že v této době se velká část mileniánů dostává do stavu, kdy lituje toho, že se v mládí dala tetovat. Pan Klemp k tomu dodává, že z jeho pohledu jsou potenciálními zákazníky firmy dvě skupiny lidí. V té první jsou právě ti, kteří jednoznačně litují toho, co si nechali na kůži vytvořit. Pak je tu ale ještě skupina druhá, kterou by mohlo aktivovat až právě výrazné zjednodušení a zlevnění procesu odstraňování tetování. Třeba i proto, aby si nechali udělat tetování jiné.

Pan Klemp odhaduje, že celé odvětví odstraňování tetování má hodnotu několika miliard dolarů. Počet Američanů se zájmem o tuto proceduru navíc roste – nyní má tetování asi třetina z nich a podle průzkumu Harris Poll z roku 2015 je s ním nespokojena čtvrtina tetovaných. CNBC ale tvrdí, že tato činnost je předmětem ostré konkurence a i Soliton prý varoval své investory, že sice má lepší produkt než konkurence, ale i jeho se mohou týkat cenové tlaky, pokles podílu na trhu a marží.

Na trh firma vstoupila na počátku tohoto roku za 5 dolarů na akcii, dnes se obchoduje za cca 12,5 dolarů za akcii. Například podle Maxim Group by se cena měla do roka dostat na 22 dolarů na akcii a firma by měla expandovat třeba i do odstraňování celulitidy. Má prý potenciál generovat tržby v řádech miliard dolarů, ale čeká jí ještě dlouhá cesta. CNBC k tomu dodává, že podle Dr. Paula Friedmana z Dermatology and Laser Surgery Center segment odstraňování tetování vzrostl poté, co společnost Merz představila PFD Patch, nyní je ale podle něj opět čas na změnu.

V letošním roce přišlo na trh v USA několik firem, u kterých jsou zřejmá velká očekávání. Je tomu tak i u této společnosti? Jak jsem uvedl, kapitalizace Solitonu nyní dosahuje 208 milionu dolarů, tržby jsou ale nyní nulové, na velký rozjezd se teprve čeká. Na volném toku hotovosti firma za posledních 12 měsíců dosáhla ztráty ve výši cca 10 milionů dolarů, v roce 2018 to bylo necelých 5 milionů, v roce 2017 asi 6 milionů dolarů. Co by firma musela generovat na to, aby svou kapitalizaci ospravedlnila?

Ospravedlňujících scénářů vymyslíme hodně, následující graf ukazuje jeden z nich (založený mimo jiné na předpokladu, že beta akcie se rovná jedné). Z tohoto scénáře jsou snad zhruba zřejmé proporce toho, o čem hovoříme. V této variantě se volný tok hotovosti FCF (to, co zbude po investicích) bude postupně zvedat o 3 miliony dolarů ročně. Ke konci období pak po dosažení výše téměř 15 milionů dolarů najede na dlouhodobý růst ve výši 4 % (2 % inflace a 2 % reálný růst):



Kdyby firma měla například 10 % FCF marže (soudě podle výsledků Merzu hodně optimistická varianta), musely by její tržby do deseti let dosahovat 145 milionů dolarů. Při 5 % maržích by to bylo asi 300 milionů dolarů. Ve srovnání s oněmi miliardovými odhady potenciálního trhu a tržeb od Maxim Group to asi nejsou nijak vysoká čísla. Jak už to ale v podobných případech bývá, jde jen o velmi hrubá měřítka. Podotýkám, že Merz dosahuje tržeb kolem 1 miliardy eur.

Akcii této společnosti můžeme v celku vnímat jako investici do lítosti potetovaných mileniánů (podotýkám, že tetování nemám, ale také nemám nic proti němu). Napadnout nás pak může jedna myšlenka: Firma může pomoci rychleji a levněji ulevit od tetovací lítosti s tím, že většina spokojených odtetovaných bude vděčná a již si nic podobného nebude chtít zopakovat (nechtějí dělat neustále stejné chyby...). Nebo se vše naopak dostane do spirály, kdy jednodušší odtetování povede k vyššímu zájmu o tetování samotné (když je tak jednoduché se toho pak zbavit...). Možná nás proto toto téma v čase svátečním a novoročním tak trochu vybízí i k myšlenkám, jak reagovat na případnou úlevu od něčeho, co nás tíží.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688