Bramborový salát: Recepty na vítězné bramborové saláty. Sametový, lesní nebo thajský pikantní - jsou neobvyklé a lahodné
V Mratíně se pravidelně koná Mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu. Vítězové se pravidelně o své lahodné recepty podělí. Na Vánoce budete mít ideální příležitost je vyzkoušet.
Podívejte se také: Nejlepší domácí vánočka - Jak upéct vánočku? Recept a postup pletení vánočky.
Účastníci soutěže vždy předvedou mnoho nových a zajímavých nápadů. Přinášíme vám vítězné recepty z posledních dvou ročníků.
SAMETOVÝ SALÁT
Suroviny:
1,5 kg brambor
20 dkg anglické slaniny
200 g sterilovaného hrášku bez nálevu
1 velká cibule
0,75 l sklenice nakládaných okurek
3 vařená vejce
3 mrkve
1 jablko
200 g celeru
1 petržel
1 smetana na šlehání (100 ml)
1 lžíce worcesteru
2 lžíce plnotučné hořčice
425 ml majonézy
Lžička cukru, sůl a pepř
Postup:
Brambory a vejce protlačíme přes kolečko, ostatní zeleninu a jablko nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na úzké proužky, cibuli nadrobno, okurky na malé kostičky. Vše promícháme s majonézou, přidáme hořčici, worcester, cukr, sůl a pepř. Na ozdobu tým použil labutě vykrájené z jablek.
LESNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT se smrkovým džemem, kaštany a slaninovým hnízdem na křepelčí vajíčka
Suroviny:
1 kg brambor
80 g šalotky
80 g sterilovaného hrášku
4 středně velké mrkve
5 ks kyselých okurek
300 g majonézy
1 lžíce hořčice
100 g smrkového džemu (z mladých výhonků)
150 g jedlých kaštanů
Citrónová šťáva
Ozdoba:
Slanina
Smrkový džem
Křepelčí vajíčko
Postup:
Uvaříme brambory a také v octové vodě pomalu uvaříme mrkev. Troubu rozpálíme na 200 °C a pečeme kaštany po dobu 10 až 15 minut. Nakrájíme kyselé okurky, mrkev, kaštany a brambory. Vše smícháme, přidáme hrách a spařenou šalotku. Majonézu smícháme se smrkovým džemem, citronovou šťávou a hořčicí. Přidáme sůl a pepř a smícháme s majonézou. Nakonec smícháme vše dohromady. Udíme a podáváme na dřevu.
V roce 2018 zvítězil THAJSKÝ PIKANTNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT
700 g brambor
350 g mrkve
280 g manga
70 g cibule šalotky
35 g jarní cibulky
210 g salátových okurek
210 g tygřích krevet
315 g majonézy Vitana
7 g čerstvého koriandru
0,21 g sušeného chilli
28 g limetkové šťávy
14 g rybí omáčky
35 g drcených arašídů
sůl dle chuti
Postup
Nejprve uvaříme brambory ve slupce, poté oloupeme a spolu s mrkví nakrájíme na plátky. Do mísy dáme oloupané a nakrájené mango, přidáme rozpůlené salátové okurky, které zbavíme semínek. Na plátky nakrájíme oloupanou šalotku a najemno jarní cibulku. Do salátu přidáme čerstvý nasekaný koriandr, drcené arašídy a ochutíme rybí omáčkou, sušenými chilli a limetkovou šťávou. Osolíme dle chuti, vše lehce spojíme majonézou a promícháme. Na ozdobu použijeme oloupané a orestované tygří krevety a chilli papričku.
A jak připravit salát pro více lidí? Pomůže příklad ruského prodejce stavebního nářadí z internetu ;-)
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Z domova:
Přečtěte si také:
Prezentace
06.05.2024 Distributoři EG.D a Bayernwerk spustili projekt...
02.05.2024 SCHLIEGER loni zaznamenal čtyřnásobný nárůst...
Okénko investora
Michal Brothánek, AVANT IS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Tekuté zlato pod tlakem: Ceny olivového oleje na rekordních hodnotách
Miroslav Novák, AKCENTA
Petr Lajsek, Purple Trading
Benzín poprvé od začátku roku zlevňuje! Kam až ceny klesnou?
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Mgr. Timur Barotov, BHS
Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway
Ali Daylami, BITmarkets
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři