TNBiz (TN.cz)
Internet a telefony  |  14.12.2019 23:13:30

Státní IT systémy v ohrožení, chybí peníze na ochranu proti hackerům.

Kybernetický útok na Benešovskou nemocnici ukázal, jak je dnes jednoduché vyřadit z provozu důležité strategické zařízení. Podle odborníků je podobně ohrožena celá státní infrastruktura a je jen otázkou času, kdy se hackeři pokusí zaútočit třeba na letiště nebo dopravní či obranné systémy. Experti tvrdí, že sice máme zákon o kybernetické bezpečnosti, ale řada institucí nemá dostatek peněz na to, aby se proti hackerům chránila.

Zabezpečení na vůbec nejvyšší možné úrovni mají jaderné elektrárny. Napadení jejich systémů by totiž mohlo mít nedozírně následky. Od rozsáhlého blackoutu až po havárii s rozsahem, o němž raději ani nepřemýšlet.

"Ty nejdůležitější systémy běží na oddělené síti, ta není napojena ani na email, ani na internet. Tato síť se spravuje ze speciálních serveroven, které jsou umístěny ve speciálních prostorách elektrárny, kam má přístup pouze úzká skupina lidí s prověrkou," vysvětlil mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Do místností s datovými centry se přitom prověření zaměstnanci dostanou pouze na základě biometrické kontroly.

I stěžejní počítačové systémy bezpečnostních složek jsou oddělené od internetu. Počítače kancelářské ale nikoli. "Pokud ale jsou napojeny například na internet a podobně, tak to může být problém. Ty následky mohou být od prostého úniku informací až po zneschopnění řídícího systému," přiblížil bezpečnostní expert Andor Šándor.

Speciální ochranu má například letiště. "Naprostou samozřejmostí je v prostředí velkého mezinárodního letiště ochrana více vrstvami zabezpečení. Ty jednak potenciální hrozbu detekují a poté také blokují. Máme také nástroje, které eliminují zneužití bezpečnostně slabých míst v nových softwarových řešeních, a to dříve, než samotný výrobce přijde s takzvanou záplatou," řekl mluvčí Letiště Václava Havla Roman Pacvoň.

Nemocnice ještě donedávna nespadaly pod zákon o kybernetické bezpečnosti a zabezpečení svých systémů nevěnovaly takovou pozornost. Na to doplatila před několika dny nemocnice v Benešově, jejíž provoz zcela ochromil počítačový kryptovirus.

Státní správa operuje s citlivými daty milionů lidí. Kdyby hackeři napadli například vzájemně propojené registry, mohl by nastat absolutní chaos. "Když se podíváte na úřady, tak ta úroveň zabezpečení není na bůhvíjaké úrovni," zhodnotil odborník na IT Miroslav Lujka.

"Pokud se bavíme o specializovaných institucích, tak tam je to opravdu velice přísné a častokrát nejsou ty choulostivé přístroje vůbec propojeny se světem internetu," uvedl mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Radek Holý. Právě tento úřad dohlíží na dodržování zákona o zabezpečení důležitých systémů státní správy.

Nebezpečí kybernetického útoku hrozí i běžným uživatelům internetu. Ať už třeba prostřednictvím zavirovaných příloh emailů nebo fotek na sociálních sítích. Útočníci cílí jak na vaše peníze, tak soukromá data. Bezpečnostní experti radí často měnit hesla a neodpovídat a neklikat na nedůvěryhodné maily a odkazy. 


 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688