Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  27.11.2019 09:23:52

Rozbřesk: Růst trhů se opírá o optimismus USA - Čína

Klíčovým motorem tržní dynamiky dál zůstávají čínsko-americká jednání. Růst akciových trhů jde do značné míry právě za rostoucími šancemi na uzavření první fáze obchodní dohody. Po včerejším telefonátu hlavního čínského vyjednavače se svými protějšky, zněla čínská strana nebývale optimisticky. V podobném duchu vyzněly i výroky Donalda Trumpa, který potvrdil, že “obchodní jednání jsou v poslední fázi”. I proto si akciové trhy sahají, tedy alespoň v USA, na nová maxima. Dál ovšem platí, že akcie zůstávají relativně drahé a prostor pro další zisky v případě uzavření dohody je rozhodně menší než prostor pro ztráty v případě krachu jednání.

A to platí pro celé spektrum rizikových aktiv, která se na vlně obchodního optimismu svezla. I česká koruna díky tomu zatím dál testuje hranici 25,50 EUR/CZK a pokouší se rozšířit své zisky. Překvapivě ji tak nechávají v klidu pokračující ztráty reálně nejníže úročené měny na světě - maďarského forintu. Ten na začátku roku působil jako jednoznačné regionální závaží negativně ovlivňující vývoj nejen na zlotém, ale i na koruně. To se v posledních týdnech dost viditelně mění. Investoři jednoduše rozlišují mezi ekonomikami, kde centrální banky vysokou inflaci řeší a nechávají ve hře další růst sazeb (ČNB) a těmi kde nikoliv. V roce 2019 v Maďarsku inflace zůstala spolehlivě nad 3 % a centrální banka nad růstem sazeb ze záporu zatím vůbec neuvažuje. Trhům tím dává opakovaně signál, že ji kombinace supernízkých sazeb a slabé měny vyhovuje…

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna se na rozdíl od forintu drží v těsné blízkosti 25,50 EUR/CZK a pod vlivem obchodního optimismu se může dnes pokusit o rozšíření zisků (viz úvodník).

Zahraniční forex
Volatilita na hlavních devizových párech včetně eurodolaru zůstává velmi nízká, neboť postrádají výraznější impulzy jak ze strany makrodat, tak ze strany centrálních bank. Dnes by přece jenom mohla do obchodování promluvit alespoň americká data - konkrétně data za investice (durables), pravidelné týdenní statistiky z trhu práce a především index podnikatelské nálady PMI z Chicaga.

Zatímco na hlavních měnových trzích je celkem nuda, tak ve střední Evropě se přece jen něco děje. Maďarský forint včera oslabil na nová historická minima a měnový pár EUR/PLN se dostal viditelně nad úroveň 4,30, což je měsíční maximum. Slabost středoevropských měn souvisí s nízkými reálnými úrokovými sazbami.

Ropa
Ropa Brent si během včerejšího obchodování připsala další drobné zisky, které vyhouply její cenu nad 64 dolarů za barel. Navzdory překvapivému nárůstu zásob surové ropy (+3,6 mil. barelů dle API) ve Spojených státech totiž trh věnuje pozornost zejména americko-čínským obchodním jednáním, respektive rostoucím šancím na dosažení první fáze vzájemné dohody.

Mimoto ropný trh pozorně sleduje jakékoli zprávy k blížícímu se zasedání států OPEC+, které je na programu již 5. a 6. prosince ve Vídni. Z relativně kusých dostupných informací se zatím jeví jako nejpravděpodobnější varianta prodloužení dosavadních těžebních škrtů v rozsahu 1,2 mil. barelů denně o další tři měsíce, tj. do června 2020. To by sice mělo kartelu umožnit flexibilněji reagovat na vývoj tržní bilance, nicméně z našeho pohledu nijak neřeší očekávaný mohutný převis nabídky nad poptávkou v první polovině příštího roku.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688