Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  18.09.2002 11:05:17

KCP ukončila řízení s CA IB ohledně Unipetrolu


Komise ukončila řízení kvůli podezření na zneužití důvěrných informací při privatizaci UNIPETROLu

Dne 13. září 2002 pravomocně skončilo správní řízení Komise pro cenné papíry (Komise) se společností CA IB Securities ve věci podezření z využívání důvěrných informací v souvislosti s privatizací společnosti UNIPETROL. Komise správní řízení zastavila.

Komise vyslechla členy představenstva a makléře společnosti CA IB Securities a zajistila nahrávky telefonických rozhovorů makléřů obchodníka. Vyslechla taktéž několik novinářů a osob, které se zúčastnily procesu projednávání privatizace UNIPETROLu a vlastního jednání vlády o této otázce. Dále si Komise vyžádala od vybraných osob seznamy hovorů na mobilních telefonech. V této souvislosti spolupracovala i s britským regulátorem Financial Services Authority. Podle platných právních předpisů však Komise není oprávněna požadovat po provozovateli telekomunikační sítě výpisy telefonických hovorů, proto nejsou údaje, jež se Komisi podařily zjistit, úplné.

I když Komise podle svého názoru shromáždila ve správním řízení řadu dílčích nepřímých důkazů nasvědčujících využívání důvěrných informací, tyto důkazy podle jejího názoru netvoří ucelený a logický řetězec. Proto Komise v souladu s obecně uznávanou zásadou “v pochybnostech ve prospěch obviněného” správní řízení zastavila.

Vyšetřování případu ukázalo na absenci přiměřeného mechanismu pro uveřejňování takových informací zejména v orgánech veřejné správy. Komise v reakci na toto zjištění připravila metodický materiál k uveřejňování cenově citlivých informací orgány veřejné správy, který byl v nedávné době předmětem veřejné diskuse na webové stránce Komise a v pátek 13. září 2002 k němu skončilo oficiální připomínkové řízení orgánů veřejné správy. Po posouzení a případném zapracování připomínek chce Komise předložit tento materiál k projednání vládě.

Při nakládání s důvěrnými informacemi je velmi důležitý přístup příslušných státních orgánů. Je nezbytné, aby tyto orgány přijaly a formalizovaly postup při vlastním nakládání s důvěrnými informacemi a taktéž spolupracovaly s Komisí při případném vyšetřování konkrétních případů podezření na jejich využívání.

__________________________________________________________________

Správní řízení zahájila Komise dne 21. ledna 2002 proto, že obchodník s cennými papíry CA IB Securities dne 17. prosince 2001 začal prodávat relativně velké objemy akcií UNIPETROLu v systému SPAD pražské burzy několik minut předtím, než agentura REUTERS uveřejnila v 11:55:05 hodin informaci o tom, že vítězem soutěže o privatizaci společnosti UNIPETROL se stala tuzemská společnost AGROFERT HOLDING. Nejednalo se o prodej velkých objemů akcií UNIPETROLu v absolutním měřítku, ale o relativně vysoké a neobvyklé objemy vzhledem k aktivitě ostatních obchodníků s cennými papíry a i k předchozí aktivitě samotné CA IB Securities.

Obchodník s cennými papíry CA IB Securities byl v té době úzce personálně provázán (prostřednictvím členů svého představenstva) se společností CA IB Financial Advisors, která působila jako poradce jednoho z účastníků soutěže na prodej UNIPETROLu – společnosti Rotch Energy Ltd., o jehož nabídce vláda také rozhodovala.

Vláda o vítězi soutěže rozhodla mezi 11:25 a 11:30 hodin. Informace o vítězi soutěže byla kurzotvornou informací, čemuž nasvědčuje i to, že po jejím uveřejnění poklesl do konce dne kurz akcií UNIPETROLu o 13,11 %. Informace dále naplňovala všechny další znaky důvěrné informace podle zákona o cenných papírech. Společnost CA IB Securities začala akcie UNIPETROLu prodávat v 11:52. Pokud by tedy důvěrná informace z vlády unikla do společnosti CA IB Securities, muselo se tak stát mezi 11:30 a 11:52.

Informace o vítězi soutěže měla být oficiálně oznámena až na tiskové konferenci ve 13:00 hodin, avšak bývalý náměstek ministra financí Tomáš Potměšil výsledek soutěže neplánovaně oznámil zástupcům několika tiskových agentur před budovou vlády již okolo 11:45 hodin. Díky tomu mohla agentura REUTERS jako první uveřejnit zprávu již v 11:55:05, čímž se informace stala veřejnou již zhruba hodinu předtím, než bylo původně plánováno, a pozbyla tím charakter informace důvěrné.

Komisi se však nepodařilo prokázat telefonické spojení mezi osobami přítomnými v sídle Vlády ČR majícími důvěrnou informaci k dispozici (tzv. zasvěcené osoby nebo primární insideři) a makléři společnosti CA IB Securities, kteří pokyny k prodeji podali. Komise sice zjistila, že mezi 11:30 a 11:52 makléři telefonovali víceméně pouze se členy představenstva společnosti CA IB Securities. Nepodařilo se však již jednoznačně prokázat, že by tito členové statutárních orgánů měli důvěrnou informaci k dispozici od některé ze zasvěcených osob. Není tudíž prokázána ani nepřetržitá časově navazující linie telefonních hovorů jednotlivých osob od původce důvěrné informace (Vláda ČR) až k makléřům.

 

Radka Procházková

tisková mluvčí


Fotogalerie - Povodeň 2002 - celkový souhrn

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688