Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  25.11.2019 10:52:50, aktualizováno 01.12.2019 09:01:13

Yardeni: Jsou ceny akcií na rozumných úrovních?


Známý investor Ed Yardeni vydal v roce 2018 knihu Predicting the Markets, kde se mimo jiné věnuje různým valuačním modelům, podle kterých se mohou investoři pokusit hodnotit současnou situaci na trzích. Yardeni ovšem v knize dodává, že „subjektivní není jen krása, ale i valuace“. Velmi nebezpečné pak může být to, když někdo nakupuje akcie v době, kdy jsou všemi milovány. Yardeni se na svém blogu věnuje několika v knize zmíněným ukazatelům a aplikuje je na současné dění na trzích.

Investor zmiňuje takzvaný Buffettův poměr, který je dán poměrem celkové kapitalizace trhů k nominálnímu produktu americké ekonomiky. Jde o ukazatel, který lze počítat jen na čtvrtletní bázi, ale Yardeni tvrdí, že podobnou vypovídací schopnost má poměr cen akcií k tržbám obchodovaných firem. Ten je již k dispozici na týdenní bázi a současné hodnoty jsou podobné jako během předchozího vrcholu dosaženého v letech 2000–2002, po němž přišel medvědí trh. Yardeni dodává, že „Buffett je stále býkem a poukazuje na nízkou inflaci a sazby, které podle něj ospravedlňují vysoké valuační násobky“.

Jim Moltz hovořil o „pravidlu dvaceti“, které dává do souvislosti PE indexu S&P 500 a inflaci. Konkrétně tvrdí, že pokud součet obou překračuje hodnotu 20, akcie by měly být příliš drahé. V říjnu se podle Yardeniho tento součet pohyboval pod kritickou hranicí. Investor pak zmiňuje i reálný ziskový výnos akcií, který je obráceným PE upraveným o inflaci. Jeho historický průměr počítaný od roku 1953 dosahuje hodnoty 3,19 % a „model může predikovat příchod medvědího trhu, pokud se tato hodnota dostane k nule“. Nyní se hodnota ukazatele pohybuje kolem 2,9 %.

Dalším valuačním měřítkem, které investor zmiňuje, je PE upravené o takzvaný index utrpení. Tedy o součet míry nezaměstnanosti a inflace. Tento index obvykle klesá během býčího trhu a dosahuje dna před příchodem trhu medvědího. V říjnu dosáhl hodnoty 5,4 %, posledního dna dosáhl v září 2015 na hodnotě 5 %. Šlo o nejnižší hodnotu od dubna 1956. Index podle Yardeniho ukazuje, že „většina Američanů neměla nikdy tak nízkou míru ekonomického utrpení jako nyní“. A investor tvrdí, že mezi PE a tímto indexem je pozoruhodně vysoká korelace. To, že nyní se index nachází mimořádně nízko, pak „může ospravedlňovat PE nacházející se nad historickými průměry“.

MAPE, tedy součet zmíněného indexu a PE indexu S&P 500, dosahovalo od roku 1978 průměrných hodnot 23,8. Pokud se PE nachází nad touto hranicí, znamená to podle Yardeniho předraženost akcií a naopak. V poslední době se pohybuje na hodnotách kolem 22,6, tedy pod průměrem. Yardeni dodává, že MAPE správně varovalo před korekcí v osmdesátých letech a během internetové bubliny, ale ne při posledním medvědím trhu. Podle investora to je tím, že „problém nebyl na akciích, ale na realitním trhu“.

Zdroj: Blog Eda Yardeniho

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688