Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  17.11.2019 12:42:59, aktualizováno 19:44:32

Pražská burza na 12letých maximech, v týdnu pod nadvládou O2 a PHILIP MORRIS

  • akcie O2 a PHILIP MORRIS se shodně vymanily z několikaměsíční stagnace
  • O2 již vlastní přes 9 mil. vlastních akcií (2,91 %)
  • akcie Avast pátý týden v řadě navýšily svá historická maxima, hodnota softwarové firmy se přibližuje 130 mld.
  • akcie KB již dva měsíce vládnou pražské burze z hlediska likvidity

Nezvyklý již šestý týden v řadě dokázala pražská burza vykázat kladný posun. Po posledních pěti zejména intradenně volatilních seancích si index PX totiž nakonec polepšil o 0,45 %. Dostal se na 7 měsíční maxima, resp. v pátek na závěrečných 1 083 bodů. Od počátku roku se tak jeho zisky blíží 10 %. Po zahrnutí dividend, tedy měřenu indexem PX-TR, se letošní zisky pražské burzy rozšířily na téměř 15,5 %. Hodnotu tohoto indexu u 2 040 bodů pražská burza zaznamenala naposledy v úvodu listopadu 2007!

O více než 4 %, a v týdnu tedy nejvíce, si polepšily akcie O2. Svými nákupy je vlastně podpořila sama společnost, která byla účastna na trhu každý den. Celkově jich v týdnu koupila přes 53,9 tisíc za více než 12 mil. . V souhrnu se tak na objemech podílela více než pětinou. Titul se posunul na 5měsíční maxima. Podobně vůbec nejvýše od letošní dividendy se ocitly akcie PHILIP MORRIS. Rovněž se tak vymanily z úzkého obchodního pásma minulých měsíců.


Bronz v týdnu patří akciím STOCK, které se oproti domovskému Londýnu začaly opět obchodovat s větší prémií, navíc jim pomohlo v Praze další posílení libry, resp. k ní oslabení koruny. Po třech týdnech si tak akcie likérky solidně polepšily. V úvodu týdne lze však vzhledem k pátečnímu jižnímu podvečernímu směrování v Londýně očekávat dohánění negativního vývoje, když titul po krátkém nádechu od 200 GBp tuto technickou hranici neudržel. Testovat se tak nejspíše bude ještě výraznější hranice u 190 GBp.

Na nová maxima pak pomohla posunout silnější libra také akcie Avast, které navíc na pražské burze také navýšily oproti Londýnu obchodování s prémií a to o zhruba 2 . Jejich letošní kurzové zisky tak zde již dosahují 62 %. Zkrátka, že by akcie softwarové společnosti dokázaly posílit již sedmý týden v řadě se zdá být spíše méně pravděpodobné.

Od svých letošních maxim z dubna se v domovské Vídni ve čtvrtek technicky odrazily akcie VIG, které tak všechny zisky neudržely. Zatímco akcie pojišťovny ještě jako poslední čekají na zveřejnění hospodářských výsledků za 3. čtvrtletí, akcie nápojové společnosti KOFOLA si v reakci na pondělní hospodářské výsledky nakonec dokázaly v týdnu připsat zisky. Stejně tak i akcie PFNONWOVENS, které se výše vydaly obdobně ještě před samotným čtvrtečním zveřejněním čísel.

Z bank si dokázaly tentokrát polepšit jen akcie MONETA, které se posunuly třetí týden v řadě kurzově již zhruba korunu na dohled letošním maximům, když pomalu vyhlíží valnou hromadu (26.11.), resp. tedy i následnou dividendu.

Proti trhu se vydaly jen tři emise. Zmiňované zbylé akcie bank ERSTE a KB a akcie ČEZ. Hospodářské výsledky pozitivní překvapení nepřinesly, spíše naopak. Navíc i ceny elektřiny mířily níže. Energetický titul se tak ocitá zpět v blízkosti letošních minim a bude důležité, zda se od nich dokáže opět odrazit a udržet se alespoň v úzkém obchodním pásmu posledních měsíců (cca 510-530 ). Titul v týdnu vůbec jako jediný dokázal v úterý zaznamenat denní objem obchodů převyšující 100 mil. . V souhrnu přesto byly v týdnu likvidnější stále akcie KB.

 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688