TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  12.11.2019 22:59:13

Kvůli novému systému na mýto hrozí totální kolaps hraničních přechodů


Nový systém na mýto začne platit už na začátku prosince, přesto není registrováno 57 procent nákladních aut a autobusů. Dopravci si kromě registrace musí také do vozidel nainstalovat novou palubní jednotku. Podle společnosti, která má systém provozovat, hrozí na hranicích, kde si šoféři budou jednotku pořizovat, dlouhé kolony.

Do nového systému se dopravci mohli registrovat už od 22. září. Přesto to většina nechává na poslední chvíli. Z celkového počtu 458 tisíc vozidel se jich zatím do systému nezaregistrovalo téměř tři sta tisíc. Nejvíce z nich je z Polska, České republiky a Rumunska. Jedná se především o malé dopravce.

"Jsou to zejména malí dopravci, kteří spoléhají na to, že si novou palubní jednotku a registraci do systému vyřídí, když dojedou na hranici s Českem," vysvětlil tiskový mluvčí CzechToll Miroslav Beneš.

To by ale podle odhadů provozovatele systému mohlo způsobit na hranicích kolaps. Vůbec nejhorší by to mohlo být na hraničním přechodu Lanžhot, podle odhadů by kolona mohla dosáhnout až 44 kilometrů, řidiči by v ní strávili skoro dva dny. Podobné by to mohlo být i v Bohumíně nebo v Českém Těšíně. Desetikilometrové kolony lze očekávat v Mostech u Jablunkova, Náchodě a Krásném Lese.

"Dopravci, kteří chtějí jezdit po 1. 12. přes hraniční přechody, si mají pořídit palubní jednotku už dnes a řidiči osobních vozidel, kteří chtějí cestovat přes Vánoce, by si měli vybrat přechod, který nebude tolik vytíženy," doporučil generální ředitel CzechToll Matěj Okáli.

Řidičům nezaregistrovaných vozidel hrozí od 1. prosince 2019 při jízdě po zpoplatněném úseku bez nové palubní jednotky pokuta pět tisíc korun, ve správním řízení pak až 100 tisíc korun. Stejná pokuta pak může být uložena i samotným dopravcům.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688