Ing. Jiří Mesároš (Dluhopisy.cz)
Okénko investora  |  11.11.2019 19:45:47

Diskontovaný dluhopis. Ano či ne?

Dluhopis s nulovým kuponem, diskontovaný dluhopis nebo jednoduše Zero bond. Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto cenného papíru a kdy a proč se používá?  

Od klasického dluhopisu se diskontovaný dluhopis (Zero bond) liší dvěma skutečnostmi. Za prvé, investoři jej nakupují za nižší cenu, než je jeho jmenovitá hodnota, a za druhé, výnos jim není vyplácen průběžně, ale až při splatnosti dluhopisu za celé období zpětně. Tehdy investor získá zpět částku rovnou jmenovité hodnotě.  

Pro zjednodušení si vezměme následující příklad. Investor nakoupí tříleté diskontované dluhopisy ve jmenovité hodnotě 100 tisíc korun, ale za každý zaplatí pouze 80 tisíc korun (emisní kurz v takovém případě činí 80 % namísto obvyklých 100 % nebo 100 % + AÚV). Po následující tři roky mu sice nebude pravidelně vyplácen žádný výnos, ale po jejich uplynutí objeví na svém účtu celých 100 tisíc korun za každý dluhopis.  

Celkový výnos za tři roky činí 25 % (ne 20 %, jak by se na první pohled mohlo zdát, protože základem, z něhož se výnos vypočítá, je oněch investovaných 80 tisíc korun, nikoliv 100 tisíc), což je 8,3 % ročně.  

 

Právě ve způsobu, jakým jsou investorům vypláceny výnosy, tkví důvod, proč je diskontovaný dluhopis tolik populární mezi developery. Na rozdíl od firmy, která z dluhopisů financuje například nákup výrobního stroje, s jehož pomocí už od začátku vydělává peníze (a z nich průběžně vyplácí výnosy), developer až do splatnosti dluhopisů peníze jen utrácí. Jistinu splatí až z prodeje bytů či domů, které za tu dobu postavil. Pokud nemá více rozestavěných projektů, které průběžně prodává,  nemůže dovolit vyplácet výnosy průběžně, třeba už po půl roce od vydání emise.  

Velkou výhodou diskontovaného dluhopisu je také fakt, že investované prostředky se zhodnocují tzv. složeným úročením. Efekt je tedy stejný, jako když investor okamžitě reinvestuje získaný výnos do poslední koruny. V praxi to pak vypadá tak, že roční výnos vychází třeba 6,2 %, ale investor, který dluhopisy nakoupil v prvních dnech (či týdnech), ve skutečnosti vydělá průměrně 6,75 % (výnos se každým dnem nepatrně mění) za každý rok.  

Příkladem může být třeba developerská společnost Crescon, která vydává dluhopisy, aby získala prostředky na výstavbu luxusního resortu v krkonošských Vítkovicích. Ten bude sloužit k rekreaci, ale zároveň lze díky komerčnímu pronájmu v době vlastní nepřítomnosti využít jako stabilní investici.  

Diskontovaný dluhopis ale rozhodně není vhodný pro všechny investory. Na jednu stranu se s celkovým výnosem daleko lépe kalkuluje, ale pokud je investor fixovaný na pravidelný menší výnos v co nejkratších obdobích po sobě, je lépe zvolit běžný dluhopis s průběžným kuponem.

 

 

Ing. Jiří Mesároš

Má více než desetileté zkušenosti z burzy a doma má diplom z Vysoké školy finanční a správní obor bankovnictví. V roce 2015 spoluzaložil inzertní portál Dluhopisy.cz, který pomáhá malým a středním podnikům s financováním a drobným investorům se zhodnocováním úspor, a dodnes jej provozuje.





Dluhopisy.cz

Je společnost provozující největší a nejstarší inzertní portál s korporátními dluhopisy v Česku. Na něm propojuje emitenty z řad malých a středních firem, jimž také nabízí administrativní pomoc při přípravě emise, a drobné investory, kteří chtějí zhodnotit své úspory. Za téměř pět let své existence už takto pomohla více než stovce firem najít tisíce investorů.

Více na https://dluhopisy.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

22.08.2023Poplatek za předčasné splacení ano či ne? Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
27.01.2023Diskontovaný dluhopis (Zero Bond) JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
25.12.2020Diverzifikace ano, beton ne aneb Jak bychom se (ne)měli připravovat na rok 2021 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688