Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.11.2019 14:14:23

Molinder: Lidé a stroje - poučení z elektrifikace Švédska

Historie ukazuje, že nové technologie mohou ve společnosti vyvolávat velké tenze. Je tak namístě se ptát, zda současný proces automatizace nepřinese podobné problémy a neohrozí střední třídu ve chvíli, kdy její pracovní místa začnou přebírat stroje. Ekonomové Jakob Molinder, Tobias Karlsson a Kerstin Enflo se snaží toto téma uchopit tím, že analyzují vývoj ve Švédsku na počátku dvacátého století. Tedy v době, kdy probíhala intenzivní elektrifikace a měnila pracovní podmínky řady lidí.

Uvedení ekonomové nejdříve zmiňují, že například podle studie, kterou v roce 2017 zpracovali Frey a Osborne, by mohlo být v USA během několika desetiletí nahrazeno stroji 48 % zaměstnanců. Podle jiných studií je na tento vývoj nejvíce citlivá střední třída a podle některých vědců se to začíná projevovat již nyní. A obavy z dopadu nových technologií na trh práce mohou stát i za politickými změnami a výsledky některých voleb.

Molinder a jeho kolegové následně poukazují na to, že protesty proti nově zaváděným technologiím nejsou v historii ničím novým a začaly pravděpodobně ve Velké Británii na počátku devatenáctého století. Otázkou ale je, jak velkou vypovídací hodnotu podobné události pro současnou situaci mají. Podle ekonomů záleží zejména na tom, zda nové technologie přinášejí i nová pracovní místa, nebo hlavně ničí ty stávající.

Relevantním příkladem může být právě období, kdy docházelo k intenzivní motorizaci a elektrifikaci. Ekonomové shromáždili data týkající se stávek proběhlých v tomto období ve Švédsku a rozdělili je do dvou skupin. Do první z nich patřily stávky zaměřené na růst mezd, do druhé protesty proti horším pracovním podmínkám a poklesu mezd. Celkově přitom Švédsko patřilo mezi země, ve kterých v době elektrifikace probíhalo nejvíce stávek, tudíž může být dobrou případovou studií pro situace, kdy nové technologie skutečně představují hrozbu pro stávající pracovní místa.

Oblasti, kde elektrifikace probíhala, byly zároveň těmi, kde probíhalo více stávek. Jenže se zároveň ukazuje, že tyto stávky byly častější v sektorech, kde rostl počet nových pracovních míst, a ne tam, kde elektrická energie a motorizace pracovní místa spíše ničila. Stávky pak byly zejména ty, během nichž byl požadován růst mezd. Takže stávky nebyly nástrojem, který měl zastavit či brzdit technologické změny, ale tím, co mělo zajistit vyšší mzdy, uvádějí ekonomové. Podle jejich názoru tyto „ofenzivní stávky“ mohly být v minulosti mnohem častější než stávky „defenzivní“. Tedy ty, které měly sloužit k zachování daného stavu.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688