Tiskové zprávy  |  29.10.2019 15:41:01

Pětina lidí topí i během dovolených a víkendů mimo domov

Necelé dvě třetiny lidí podle průzkumu Providentu v zimě doma správně větrají, většina dotázaných při větrání ale netlumí topení. Závažnější je zjištění, že 40 % lidí naplno topí i v noci a přes den, když nejsou doma, pětina i během delší dovolené. Rozdílný přístup k topení mají ženy a muži. Ženy se raději oblečou a topí méně (40 %), muži si rádi přitápí na teploty pro krátký rukáv. Správným topením mohou přitom ušetřit tisíce, které mnohým v závěru „sezóny“ chybí.

Tepelný komfort má vliv i na finance
Dodavatelé energií opět hlásí zdražení. Průzkum Providentu ukazuje, že mnohdy lidé topí na zbytečně vysokou teplotu (nejvíce Čechů na 24 stupňů) nebo v situacích, kdy topení naplno není potřeba. Pětina lidí nevypne topení během dovolené či o víkendech mimo domov. Rozdílný přístup k topení mají respondenti žijící v bytech a v domech. Roli může hrát také to, že v domě není vhodné v zimě topení zcela vypínat kvůli riziku zamrznutí vody v potrubí a vzniku plísní.  
Právě vypínáním topení nebo jeho ztlumením je možné významně ušetřit. „Každý stupeň navíc znamená nárůst nákladů o přibližně 6 %. Pokud tedy topíte na 20 místo na 25 stupňů, vyjde vás topení o 30 % levněji,“ říká Tomáš Černý, analytik společnosti Provident, a dodává: „Zvýšený zájem o půjčky v období vyúčtování nákladů za energie zaznamenáváme každoročně. Nyní se začátkem topné sezony je tedy čas zamyslet se nad tím, jak náklady za vytápění snížit.“

Ženy jsou více zimomřivé
Z výzkumu Providentu vyplývá, že vnímání tepelného komfortu je odlišné u mužů a u žen. Ty jsou více zimomřivé (18 %), ale jsou ochotné se více obléct a za topení ušetřit. Muži mnohem častěji (32 %) než ženy (19 %) rádi chodí doma v krátkém rukávu a o to více topí.

Větrací návyky mají Češi většinou správné. Podle průzkumu Providentu 61 % lidí v zimě větrá krátce a intenzivně několikrát denně. Vymění se tak vydýchaný vzduch, ale nedojde k ochlazení stěn. Třetina lidí pak větrá namátkově, když si vzpomene. Neustále otevřenou ventilaci mají pouze 4 % Čechů a řízené větrání zatím využívá 1 % lidí.


O průzkumu 
Společnost Provident Financial realizovala průzkum ve spolupráci s výzkumnou agenturou NMS Market Research. Sběr dat probíhal online v rámci Českého národního panelu na konci května 2019. Celkem bylo dotazováno 606 lidí napříč celou Českou republikou.
Společnost Provident Financial s.r.o. působí na českém trhu již 20 let a od vstupu na trh poskytla úvěr už miliónu klientů. Za transparentních podmínek nabízí hotovostní i bezhotovostní půjčky, které jsou bezúčelové, bez ručitele a bez skrytých poplatků. V České re¬publice zajišťuje zázemí společnosti 600 zaměstnanců a na 1200 obchodních zástupců. Provident je členem České leasingové a finanční asociace. Díky jasným a férovým smluvním podmínkám se Provident Financial umístil mezi nejlepšími finančními institucemi v Indexu odpovědného úvěrování od neziskové organizace Člověk v tísni.
Mezinárodní skupina International Personal Finance (IPF), mateřská společnost českého Providentu, vznikla v roce 2007 oddělením od britské společnosti Provident Financial plc. Ta působí ve Velké Británii již od roku 1880. IPF pod obchodním označením Provident v současnosti působí v 11 zemích světa: v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Finsku, Španělsku, Austrálii a v Mexiku. Prostřednictvím své sítě 30 000 obchodních zástupců poskytuje služby 2,5 milionům zákazníků a zaměstnává na 6 000 lidí. IPF je kotována na londýnské burze cenných papírů od svého vzniku (IPF.L).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování



Přečtěte si také:

15.11.2023Počasí: O víkendu sněhové vločky i mimo hory Ivo Svoboda (Meteobox.cz)
05.11.2020Lidé nakupují léky a vybavují si domovy Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688