Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  25.10.2019 13:45:56

Nasdaq: Sázky na pokles akcií CETV před reportem výsledků vzrostly

 

Americké burzy ve čtvrtek po uzavření trhů zveřejnily pravidelné půlměsíční statistiky týkající se tzv. short pozic. Data tentokrát ukázala na různorodý vývoj na jednotlivých burzách. Zatímco na NYSE v první polovině října pokračoval nárůst short pozic a prakticky vyrovnal svá více než 3 letá maxima z konce srpna, na Nasdaq se naopak objem snížil.

Zatímco ke konci září bylo na Nasdaq otevřeno vůbec nejvíce sázek na pokles za téměř 4 roky, první polovina října přinesla u investorů částečné zavírání short pozic. Investoři k tomu nejspíše využili pokles v úvodu měsíce. Objem short pozic každopádně tedy klesl o 38,3 mil. akcií, resp. o 0,41 %. V polovině října tak zůstávalo na Nasdaq short na 9,209 mld. akcií.

Na NYSE naopak objem short pozic poměrně výrazně vzrostl o 260,2 mil. akcií, resp. 1,54 %. Celkový objem na krátko prodaných akcií tak dosáhl 17,124 mld. akcií a téměř zde vyrovnal „maxima“ z konce srpna.


Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Shorty na akciích CETV zpět nad 2 miliony

Zatímco předchozí 2 statistiky ukázaly na akciích mediální Central European Media Enterprises (CETV) pokles short pozic až do blízkosti letošních minim, úvod října přinesl obrat. Počet zashortovaných akcií se totiž v první polovině tohoto měsíce zvýšil o téměř 96 tisíc akcií. Při spekulaci na pokles tak zůstávalo prodáno přes 2,07 mil. akcií CETV. Ve vztahu k obchodované emisi nevýrazných 0,8 %, resp. však po zohlednění podílu majoritního akcionáře AT&T a tedy k tzv. free floatu téměř 2,3 %.

 

Můžeme jen spekulovat, zda lepší než očekávané hospodářské výsledky zveřejněné následně 17. října, přiměli část investorů k zpětnému uzavírání short pozic. A tedy, zda tím dopomohli k růstu titulu i nad hranici 5 USD, tedy na Nasdaq na téměř 2 letá maxima. Možno uvést, že minulý čtvrtek v návaznosti na firemní zprávy titul zaznamenal na svém domovském trhu třetí nejvyšší likviditu v tomto roce. Majitele vyměnilo téměř 1,86 mil. akcií CETV.

Včera pak nicméně akcie CETV na Nasdaq pokračovaly třetí seanci v řadě v poklesu na závěrečných 4,68 USD (-2,09 %). A to při celkem zobchodovaných zhruba 256 tisících akcií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688