Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  25.10.2019 06:10:25

Tesla již vyrábí v Číně, dříve bude také Model Y a brzy dojde i na evropskou Gigafactory

Zveřejněné hospodářské výsledky společnosti Tesla katapultovaly ve čtvrtek její akcie i nad hranici 300 USD. Zažily nejlepší den za posledních 6 let, přestože si nakonec polepšily „jen“ o 17,7 % na závěrečných 299,68 USD. Trh tak automobilku aktuálně ocenil na 53,7 mld. USD (1,24 bil. ). Nejenže je hodnotnější než Ford, ale nyní překonala i tradičního amerického lídra General Motors.

Přestože příjmy firmy v minulém čtvrtletí poprvé od roku 2012 zaznamenaly meziroční pokles, překvapila ziskem 143 mil. USD, tj. 0,80 USD/akcii. Upravený zisk na akcii Tesla, tedy očištěný např. o akciové kompenzace managementu, pak dosáhl 1,91 USD (celkem 342 mil. USD), když trh predikoval ztrátu 0,24 USD, resp. dle přehledu Reuters dokonce 0,42 USD. Příjmy meziročně klesly o 8 %, resp. oproti předchozímu čtvrtletí o 1 % na 6,3 mld. USD. Trh očekával 6,45 mld. USD.

Hrubá automobilová marže mezikvartálně vzrostla o téměř 4 procentní body na 22,8 %, když Tesle se dále podařilo zejména snížit provozní náklady a to anualizovaně o 16 %. Tesla vykázala pozitivní cash flow 371 mil. USD a její hotovost či ekvivalenty ke konci září dosáhly 5,3 mld. USD.

Číně se již vyrábí

Tesla dále překvapila informací, že v čínské Gigafactory, která vznikla v Šanghaji za rekordních 10 měsíců, se již ve zkušební fázi vyrábí první vozy (Model 3). Na konci roku by zde produkce měla již dosahovat minimálně tisíc vozů týdně. V porovnání s USA investiční náklady na výstavbu dané továrny byly navíc o zhruba 65 % nižší. Tedy náklad na výrobní kapacitu, resp. automobil, kterých se zde má ročně produkovat na 150 tisíc. Tesla očekává, že Čína bude pro Model 3 vůbec největším trhem.



 

 Dle sdělení firmy v domovském Fremontu pokročila rychleji příprava výroby Modelu Y. Zatímco tak Tesla při březnovém představení vozu (více zde) predikovala zahájení dodávek zákazníkům na podzim 2020, stát se tak má již v létě. Investiční náklady (také na jednotku kapacity) na rozjetí výroby Tesla přitom očekává zhruba jen poloviční oproti Modelu 3.

Po prodeji 97 tisíc vozů v uplynulém čtvrtletí, je Tesla výrazně přesvědčená, že za celý rok překoná spodní hranici svého cíle, resp. 360 tisíc prodaných vozů. Zákazníka by si tak v návaznosti na další růst produkce mělo v závěrečné části roku najít alespoň 105 tisíc vozů Tesla.

Evropská Gigafactory

Tesla je již ve finální fázi výběru lokace pro svou evropskou Gigafactory. Na starém kontinentu se v ní mají dle současných plánů začít v roce 2021 produkovat vozy Model 3 a Model Y. Dříve se hovořilo také o České republice, ale také Portugalsku, Polsku či Maďarsku. Na trhu se však poslední dobou spekuluje především o Německu. Od Tesly se rozhodnutí dočkáme již v brzké době.

Jinak v domovských USA postupně pokračují přípravy výroby Roadsteru, Pickup trucku a Tesla Semi. Posledně zmiňovaný tahač se má v omezeném množství dostat k zákazníkům v příštím roce.

Energetická divize významná jako automobilová?

Další pozitivní zprávou bylo oznámení Tesly o výrazném nárůstu prodeje bateriových úložišť. Přestože až v tomto čtvrtletí začne společnost dodávat v červenci představený Megapack (více zde), i tak dokázala dodat úložiště o kapacitě 477 MWh. Meziročně tedy téměř dvojnásobek, mezikvartálně se jednalo o 15 % nárůst. Z hlediska instalací fotovoltaiky však byla v meziročním srovnání situace opačná. Dno firma nicméně zaznamenala v 2. čtvrtletí jen s 29 MW, v tom minulém se prodeje zlepšily na 43 MW.

Elon Musk při konferenčním hovoru k aktuálně zveřejněným výsledkům zmínil, že po úspěšném rozjetí produkce Modelu 3, a již dostatku baterií, Tesla obnovila více zdrojů pro energetický byznys. Musk v té souvislosti k energetickému byznysu firmy uvedl: „Bude to opravdu šílený růst“. Dokonce hovořil, že daný byznys firmy by v budoucnosti mohl být stejně velký či dokonce ještě větší než automobilový segment...



 

Tesla ve čtvrtek později večer představila svou třetí verzi solární, resp. fotovoltaické tašky. Podrobnosti přineseme v příštích dnech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688