TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.10.2019 05:51:53

Česká pošta: Z ulic mizí poštovní schránky, na pobočkách přibývá lidí a rostou fronty. Dopisů ubývá, reaguje pošta.

Do redakce TN.cz se ozval naštvaný čtenář z Hradce Králové, který si postěžoval, že v jeho okolí zmizely hned dvě poštovní schránky. Česká pošta uklidňuje, že síť schránek rozhodně neruší. Jedním dechem ovšem dodává, že dopisů lidé zkrátka posílají méně a některé schránky jsou nevyužité.

"Česká pošta neruší, a z legislativních důvodů ani nemůže rušit, síť poštovních schránek. Dochází pouze k její optimalizaci vzhledem k úbytku odesílaných listovních zásilek. Počty poštovních schránek jsou redukovány tak, aby to bylo vždy v souladu s vyhláškou," uklidňuje mluvčí pošty Ivo Vysoudil.

Třeba v menších městech a vesnicích do 10 tisíc obyvatel musí být jedna poštovní schránka na každých (i započatých) tisíc obyvatel. Pro větší města je výpočet trochu jiný.

"V každém sídelním celku, který má více než 10 tisíc obyvatel, je umístěn takový počet poštovních schránek, aby vzdálenost z kterékoliv části sídelního celku, s výjimkou okrajových částí s podstatně menší hustotou zástavby, nepřesahovala jeden kilometr k nejbližší poštovní schránce," vysvětlil Vysoudil.

Navíc bývají umístěné na frekventovaných místech, kam lidé často chodí - třeba u zastávek hromadné dopravy nebo u obchodních center.

Ne vždy ovšem za zmizením schránek stojí optimalizace sítě. Může si to přát majitel pozemku, na němž schránka stojí. Nebo je schránka zkrátka moc poškozená.

Nedotkne se ovšem úbytek poštovních schránek negativně poboček pošty, kam lidé musí jít místo nich? Podle Vysoudila to prý nehrozí, protože klasických dopisů lidé posílají málo.

A Česká pošta ani nepočítá s tím, že by poštovní schránky nějak technologicky inovovala do budoucna. "Poštovní schránky slouží pouze ke vhození ofrankované listovní zásilky. Vzhledem k tomuto, a také k výše uvedenému, neplánujeme žádné technologické inovace u poštovních schránek. Inovace se Česká pošta snaží zaměřit jiným směrem – například k samoobslužným zónám, které by zvládaly více služeb," uzavřel Vysoudil.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688