TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  19.10.2019 20:10:05

Čechům se do kamionů vplížili migranti, teď jim chodí obří pokuty.

Českým řidičům kamionů začínají chodit statisícové pokuty za to, že se jim v minulosti vloupali do auta migranti a chtěli se tajně nechat převézt přes hranice. Většina těchto případů se odehrála kolem francouzského města Calais, odkud se uprchlíci snažili do Velké Británie dostat. Pokuty britské úřady po řidičích vymáhají dokonce i v případech, kdy prokázali, že o migrantech v autě vůbec nevěděli.

Dva roky staré video zachytilo nevítané pasažéry lezoucí z kamionu. Řidič pokutu nedostal, protože na migranty sám upozornil. Pan Němec ale takové štěstí neměl. Před třemi lety se mu v nestřežené chvíli naskládalo do auta 14 Eritrejců a odhalili je až policejní psi.

 

"Projel jsem francouzskou celní kontrolou, projel jsem anglickou pasovou kontrolou,  když jsem čekal v řadě na trajekt, tak to obcházeli se psy a ti ty migranty vyštěkali," vzpomíná Tomáš Němec.

 

Pak se dva roky skoro nic nedělo, po dvou letech přišla první pokuta na 8 600 liber. Byl to obyčejný dopis v angličtině. Potom, co sepsal odvolání, doložil, že náklad zabezpečil a celou cestu kontroloval, Němcovi úřady snížily pokutu z 250 tisíc korun na 18 tisíc.

 
 

"Největší problém těch pokut je, že ty pokuty dochází obyčejným dopisem, nikoli doporučeně," myslí si europoslanec Tomáš Zdechovský.

 

Šoféři mají problém s angličtinou a dopisu bez pruhu nevěnují pozornost. Přitom, kdyby se proti rozhodnutí odvolali, mohou dosáhnout snížení pokuty na minimum. Jak postupovat řidičům radí i sdružení dopravců Česmad. Podle něj by měli náklad důkladně zabezpečit, pravidelně kontrolovat a kontroly zapisovat. Zámek, celní lanko, nebo plomba pro migranty sice nejsou překážkou, spolu s takzvaným checklistem jsou ale pro úřady polehčující okolnost.

 

V případě, že se řidiči neprokáže podíl na převaděčství, hrozí mu v Británii pokuta až 60 tisíc korun za každou nalezenou osobu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688