TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.10.2019 06:41:10

České domácnosti zaplavily berušky. Jaký je jejich příběh? Odborník radí, jak se jich zbavit (video)

Houfy berušek vzaly v posledních dnech české domácnosti útokem - fasády domů i interiéry se jimi doslova hemží. Podzimní invaze berušek není nijak neobvyklá, je však pochopitelné, že z ní lidé nejsou dvakrát nadšení. Entomolog proto radí, jak se s nezvanými návštěvníky vypořádat - pomůže například máta nebo vlašský ořech.

 

Všimli jste si invazivních slunéček? Tady je jejich příběh:

Berušky nejsou nebezpečná stvoření, jejich přítomnost v bytech je však nežádoucí. Zvlášť pokud se stahují do lidských obydlí v obrovských houfech. "Jsou to berušky rodu Harmonia, tedy ty asijské, které vytlačují naše druhy - hlavně slunéčko sedmitečné," tvrdí entomolog Dan Čagánek.

"To, že se seskupují do takových velkých populací, je většinou dáno tím, že se snaží rychle zazimovat. Cítí příchod zimy a potřebují se schovat pod nějaký trám, anebo třeba právě do bytu pod parapet," vysvětluje Čagánek.

Škodlivý vliv na lidské zdraví podle něj nemají, nemusíte se jich proto bát. Pokud se s nimi ale nechcete dělit o svou ložnici, existuje několik možností, jak nezvaným hostům zabránit, aby se usadili zrovna u vás.

Jako přírodní repelent proti beruškám slouží například máta peprná. "Mentol je přirozeným odpuzovačem hmyzu," tvrdí Čagánek. Dále doporučuje listy z ořešáku královského, jejichž aroma se broukům také nelíbí.

Máte-li tedy v plánu vyrazit na vlašské ořechy, přidejte do košíčku k plodům i listy. Ty pak doma natrhejte a položte je třeba na parapet. Jejich vůně berušky odradí a donutí si vybrat k zazimování jiné místo než váš byt. Čagánek však varuje, že máta a listy ořešáku jsou vhodné pouze jako prevence.

Pokud už berušky okupují váš byt, měli byste raději sáhnout po smetáčku a lopatce. "Nejlepší je je vymést smetáčkem ven a ony si najdou jiné zimoviště," radí Čagánek. Ideálně byste je měli ven vysypat za chladnějšího počasí, aby se nevracely.

Pro ty, kteří se s beruškami nehodlají mazlit, je řešením sprej proti hmyzu, který je zahubí, anebo vysavač. Při nízkém výkonu mohou slunéčka akci přežít - stačí je pak pouze vysypat ven.

 

Invaze asijských berušek – na zimu se do úkrytů v domech začínají ve velkém stahovat slunéčka východní. Česko se s jejich nálety potýká několik posledních let, kdy doslova obsypávají stěny domů a snaží se okny proniknout dovnitř. Ve Vlčicích na Jesenicku je natočil iReportér Jan Zetocha. (2018)

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688