Ing. Aleš Dvořák (Modrá pyramida)
Finanční rady  |  10.10.2019 20:41:15

Stavební spoření a teorie neprojedených peněz

Když se dnes potkám se čtyřicátníkem, na můj dotaz, jak se má, mi standardně odpoví: „Mládí v trapu a do důchodu daleko.“ Když mu odvětím, že má ještě dost času našetřit si na fešácký důchod, tak mi odpoví: „Já se důchodu nedožiju.“ 

 Pokud se na to podívám ze statistického hlediska, špatnou zprávou pro něj je, že se s velkou pravděpodobností důchodu dožije (u mužů 80% pravděpodobnost, u žen 90%). Tímto způsobem uvažuje velká část populace. Když nezmění své myšlení, riskují, že budou v důchodu živořit. Příjem důchodce dnes zajišťuje z 96 % stát prostřednictvím prvního pilíře. Do budoucna díky stárnutí populace bude velmi náročné zachovat „nějakou rozumnou“ životní úroveň seniorů prostřednictvím peněz od státu.  

Mám klienta. Pokud si chce něco pořídit, musí si vzít úvěr. Pobaví mě, když mi vysvětluje, že nemá v genech plánování. Jednoduše o sobě ví, že není schopen si na cokoliv našetřit. Budiž mu k dobru, že každý úvěr zatím splácel řádně.  

A v tom je, podle mě, zakopaný pes. Naučit se šetřit, učit šetřit své děti. Na začátku nezáleží na tom, jestli daný produkt ročně zhodnotí mé peníze o procento víc nebo míň. Měl bych zvolit takové řešení, kdy na peníze nelze hned jednoduše dosáhnout. Vhodnou volbou může být stavební spoření, kde pro získání zajímavého výnosu je nutné spořit šest let. Šest let se člověk učí odkládat své peníze, aby dosáhl odměny. Stavebko z něj milionáře neudělá, ale možná získá onu dovednost - naučí se šetřit.  A kdy už nic jiného, tak zde platí teorie neprojedených peněz. Nejde o úrok. Pokud by si klient nespořil,  ony peníze by lidově řečeno „projedl“, aniž by věděl za co.  

Ing. Aleš Dvořák

Oblastní ředitel

Aleš je absolvent Západočeské univerzity v Plzni, oboru Podniková ekonomika a management. V retailovém bankovnictvím se pohybuje téměř dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti Komerční banky. V Modré pyramidě působí deset let, z toho posledních pět let má na starost oblast v centru Prahy. Za tuto dobu se svým týmem finančních poradců poskytl hypotéky za více než 1 miliardu korun.



Modrá pyramida stavební spořitelna a.s.

Jsme specialisté na finanční plánování, kteří vám pomohou s produkty z oblasti úvěrů na bydlení, spoření, investic, každodenního bankovnictví a pojištění. Díky rozsáhlému týmu finančních poradců připravíme i vám finanční plán na míru, se kterým dosáhnete vašich finančních cílů a budete ochráněni před negativními dopady rizik, jež s sebou život přináší. Máme silné zázemí naší mateřské společnosti Komerční banky, která je součástí mezinárodní skupiny Société Générale. Našim klientům radí více než 500 poradců a najdete nás po celé republice ve 176 poradenských centrech. Hledáte nejvýhodnější stavební spoření, hypotéku, pojištění nebo možnosti investování? Modrá pyramida stavební spořitelna a.s. je tu pro vás.

Více na www.modrapyramida.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688