Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.10.2019 05:53:58

Hong: Predikce recese v USA, Německu, Francii a dalších zemích

Inverze výnosové křivky je v USA považována za významný signál blížící se recese a i díky ní se nyní o riziku ekonomického útlumu v této zemi živě diskutuje. Sungki Hong z Federal Reserve Bank of St. Louis se zamýšlí nad tím, zda predikční schopnost výnosové křivky platí i v jiných zemích.

K inverzi výnosové křivky dochází ve chvíli, kdy se výnosy dlouhodobých vládních obligací dostanou pod výnosy dluhopisů krátkodobých. „Historicky je v USA takový stav dobrým ukazatelem recese..., píše ekonom. A tvrdí, že jednoduchá grafická analýza ukazuje, že inverze křivky znamená dobrý signál blížící se recese i v Kanadě, Francii, Německu, Itálii a Velké Británii.

Ekonom následně provedl hlubší analýzu dat založenou jednak na rozdílech ve výnosech krátkodobých a dlouhodobých obligací, ale také na změnách inflace a změnách investic do bydlení. Tyto proměnné podle jeho modelu nejlépe predikují recesi v USA a v Německu a nevysílají téměř žádné „falešné signály“. Pro Kanadu, Francii a Británii se predikce recese na základě zmíněných tří proměnných zdá být „užitečná“, ale signály již nejsou tak konzistentní.

Například u Kanady inverzní křivka, inflace a investice do bydlení signalizovaly recesi s vysokou pravděpodobností v roce 1973, ale recese přišla až za sedm let. Podobné to bylo s britskou ekonomikou v roce 1997, dostala se totiž do recese až o deset let později. U Francie pak podle ekonoma přináší popsaná metoda sporné výsledky a ještě více to platí o Itálii. Tam byly signály u dvou ze tří posledních recesí slabé, u poslední jen o něco silnější.

Hong tak uzavírá, že v řadě zemí lze používat výnosovou křivku pro predikci přicházející recese podobně jako v USA. A zejména, pokud je její vypovídací schopnost umocněna pohledem na změny inflace a investic do bydlení. Výjimku představují země jako Francie a Itálie. Konkrétní model lze nalézt na stránkách Fedu ve studii „How Well Do Yield Curve Inversion Models Predict Recessions in Other Countries?“. Následující graf ukazuje, jak dobře zmíněné tři proměnné signalizují recesi v USA:



Druhý graf pak ukazuje, že v Itálii je predikční schopnost popsaných proměnných mnohem nižší:



Zdroj: St. Louis Fed



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688