Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  04.10.2019 09:09:46

Data z amerického trhu práce rozhodnou o načasování dalšího snížení sazeb (Ranní zpráva z finančního trhu)

Jako každý první pátek v měsíci se dnes dočkáme klíčových statistik z amerického trhu práce, tentokráte za září. Data hodně napoví o tom, zda další snížení úrokových sazeb přijde již na konci tohoto měsíce či až v polovině prosince. Závěr dne pak přinese vystoupení prezidenta americké centrální banky J. Powella.

NezaměstnanostUSA zřejmě dále klesla

Klíčová sada datamerického trhu práce za září by měla hodně napovědět, kdy čekat další snížení dolarových sazeb, zda v říjnu či až v prosinci. Prostor pro překvapení je oběma směry, tržní očekávání totiž nejsou jednoznačná. Na jedné straně předpokládáme další snížení míry nezaměstnanosti, na straně druhé se obáváme určitého zklamání ve mzdové dynamice (i když trendově výdělky Američanů zrychlují). Pokud jde o počet nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru, námi předpokládaných 147 tisíc je výsledek v blízkosti průměrné hodnoty za poslední rok.

ISM ze služeb také zklamal

Včerejší den byl ve znamení toho, které předstihové indikátory vyjdou hůře. Finální čísla evropských PMI zklamaly, když byly oproti předchozím odhadům revidovány znatelně níže. Kompozitní PMI za eurozónu jako celek dokonce skončil pouhou desetinu bodu nad úrovní 50 bodů oddělujících pásmo expanze a kontrakce. Americká obdoba ve formě ISM indexu též výrazně zklamala. Po úterním šoku a pádu indexu hluboko pod 50 bodů v případě průmyslu, byl včera oznámen výrazný pokles i v sektoru služeb. Tady se však zatím stále nacházíme v růstovém pásmu. Trh reagoval především na odpolední americké číslo, takže ze včerejšího tažení nakonec vyšlo vítězně euro.

Regionální měny na koni

Polský zlotý včera udával tón středoevropskému obchodování na devizovém trhu. Se ziskem více než dvou třetin procenta trhu jednoznačně dominoval a pozitivní nálada se přenesla i na maďarský forint a českou korunu, kde ale byly zisky mnohem umírněnější. I tak tuzemská měna atakovala nejsilnější hodnoty od poloviny srpna, když kurz testoval hladinu 25,70 CZK/EUR.

Polský zlotý v posledních týdnech doplácel na obavy z toho, jak evropská justice rozhodne ohledně půjček, které polské banky poskytovaly domácnostem v cizích měnách. Trh se obával nejhoršího scénáře, kdy by všechny smlouvy soud zneplatnil, a banky by na sebe musely vzít všechny náklady. Tento nejhorší scénář se nakonec nenaplnil, když polské soudy budou řešit případ od případu. Jaké budou celkové náklady a jak budou rozloženy, tak úplně zřejmé není. Každopádně trh si oddechl, což zlotému pomohlo na nejsilnější úroveň od poloviny září.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688