Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.10.2019 08:19:34

Donald obrací pozornost k obchodu s EU (Ranní zpráva z finančního trhu)

Prim dnes bude hrát geopolitika. Trhy se budou vypořádávat s oznámením, že od 18. října uvalují Spojené státy cla na dovoz evropských letadel (= Airbus) a některých potravin. WTO by formálně měla schválit tato opatření 14. října. Pokud jde o Brexit, B. Johnson představil novou dohodu, jejíž úspěch chce dnes testovatbritském parlamentu. Ekonomický kalendář přináší finální zářijová PMIEvropy a americký ISM ze služeb. Po zklamání, které přinesla jeho průmyslová odnož, bude toto číslo bedlivě sledované. Polský bankovní sektor by se dnes měl dozvědět výsledek soudního rozhodnutí v kauze půjček poskytovaných v zahraničních měnách.

Kompozitní PMIeurozóny by se měnit neměl

Po nečekaném a prudkém propadu zářijového ISMprůmyslu bude trh s napětím čekat na dnešní zveřejnění stejného ukazatele, ale tentokráte ze sektoru služeb. V souladu s tržním konsensem přepokládáme snížení s překvapivě vysoké srpnové hodnoty. Ve světle výrazného zhoršení situace v průmyslu se zvyšuje riziko zklamání i ze strany tohoto ukazatele.

Finální hodnoty kompozitních PMI z velkých evropských zemí i eurozóny jako celku by se od předchozích rychlých odhadů nijak lišit neměly. Oproti srpnu tak došlo k mírnému poklesu celkového ukazatele, který se zastavil těsně nad hranicí 50 bodů oddělující pásmo expanze a kontrakce. Výsledek je podle odhadu ekonomů Société Générale konzistentní s růstem ekonomiky eurozóny během Q3 19 o 0,1 % q/q.

Dolar nakonec včera stabilní

Včera zveřejněný ADP report sice nepotěšil, ale ani významně nezklamal, což ukázala i tržní reakce. Trh je bezesporu po propadu průmyslového ISMkraje týdne citlivý na zklamání z amerických dat. O to důležitější bude dnešek, jak popisujeme výše, který přinese ISM ze služeb. Euro vůči dolaru se tak včera sice pohybovalo jako na houpačce, ve finále ale k žádnému zásadnějšímu kurzovému pohybu nedošlo. Podle prezidenta New Yorského Fedu vypadá americká ekonomika silně. Prezident Fedu v Richmondu T. Barkin pak svou pozornost zaměřuje na spotřebitelskou důvěru, zda se nejistota v souvislosti s geopolitikou a pesimismus v podnikatelském sektoru promítají do nálady amerických domácností. Tu zatím drží mimo jiné silný trh práce. I z tohoto pohledu tak budou důležité zítřejší statistiky.

Maďarská spotřebitelská poptávka zůstává solidní

Srpnová data maďarských maloobchodních tržeb potvrdí přes mírný pokles meziroční dynamiky svou robustnost. Pro finanční trhy to ale žádný impuls znamenat nebude.

Koruna včera proti proudu

České koruně se včera nedařilo, a to zejména ve vztahu k okolním regionálním měnám. Polský zlotý ruku v ruce s maďarským forintem posiloval. Na tuzemském trhu byla poptávka po koruně patrná pouze v úvodních fázích včerejší seance, kdy kurz atakoval 25,73 CZK/EUR. V odpoledních hodinách již ale kurz ze spodu atakoval 25,80 CZK/EUR. I tak se ale měna drží silnější, pod pásmem 25,80-90, kde se pohybovala po většinu září.

Polská centrální banka včera ponechala v souladu s očekáváním úrokové sazby nezměněné, polský zlotý si vůči euru polepšil o téměř půl procenta. Guvernér Glapinski den před rozhodnutím soudu ohledně půjček v zahraničních měnách, které polské banky poskytovaly tamním domácnostem, trhy uklidňoval, že případný dopad na polský bankovní sektor bude rozmělněn v čase. V ekonomickém hodnocení guvernér sice připustil méně důvodů pro zvyšování sazeb, naopak žádný zvýšený tlak na jejich snižování ale nevidí.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:18  Česká koruna zvolna posiluje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:16  Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688