Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.09.2019 10:09:22, aktualizováno 22:25:19

Pražská burza v týdnu pod taktovkou akcií Avast a rakouských titulů, O2 bez odkupu

  • pravidelná čtvrtletní aktualizace báze indexů přinesla v pátek výraznou aktivitu v závěrečné aukci, přesto celkový denní objem tentokrát nepřekročil miliardu korun
  • akcie Avast na novém historickém maximu - hodnota společnosti tak již překračuje 111 mld. korun
  • O2 tentokrát v týdnu neodkoupila ani jedinou akcii
  • akcie PHILIP MORRIS před reportem výsledků již nejníže od dubna 2017

Pražská burza v týdnu prošla značným volatilním vývojem. Nakonec díky i páteční závěrečné aukci, ve které se některé hlavní tituly dokázaly posunout solidně kurzově na sever, si v týdnu polepšila o téměř procento, když index PX se dostal nad hranici 1 060 bodů. Postaraly se o to přitom jen čtyři emise zahrnuté v indexu, jelikož zbylých osm utrpělo v týdnu ztráty.

Zatímco první polovina září přinesla u akcií Avast spíše oddych, tento týden došlo k posunu na nová historická maxima. Zejména páteční seance rozšířila výrazné zisky, když jakoby investoři v Praze stáli o titul více, než v domovském Londýně. Tam nejenže k novým historickým maximům zbývá ještě krůček, v Praze se navíc titul obchoduje s několikakorunovou prémií, přestože mu v přepočtu pomohlo další oslabení korunylibře. Od letitých maxim z úvodu srpna již korunalibře oslabila o více než 5 %.

Pokud by se poohlédlo od akcií Avast, již třetí týden v řadě by se svou vahou hlavním hnacím motorem staly oba rakouské tituly. Zatímco akcie ERSTE se dostaly nejvýše od poloviny prázdnin, akcie VIG již na 5měsíční maxima. Těm pomohlo zejména úterní proražení rezistencí v domovské Vídni, což titulu otevřelo cestu výše.


Solidní posun na 6 týdenní maxima nakonec předvedly akcie O2. Pomohl tomu zejména zájem v páteční závěrečné aukci, kde se zobchodovalo 60 % celodenního objemu. Sama společnost tentokrát překvapivě neodkoupila v týdnu žádné akcie. Zda se jedná o skokový obrat v rozhodování vedení ohledně odkupu nebo jen návrat k tradiční přestávce před reportem hospodářských výsledků, ukáže asi až čas. V dřívějších dobách totiž O2 vždy měsíc před reportem odkup přerušila. Nicméně loni se investoři od firmy dočkali výsledků za 3. čtvrtletí až 21. listopadu. Muselo by tak dojít k návratu zvyklostí z dob předchozího CEO, kdy O2 zveřejňovala výsledky mezi prvními, resp. již v druhé polovině října. Letošní termín reportu nicméně O2 zatím nesdělila.

Hlavním negativním článkem se v týdnu svou vahou staly domácí bankovní tituly. V kontextu v posledních týdnech s rozdílným vývojem akcií ERSTE začíná být již více než zřejmé, že nějaký výrazný institucionální investor, příp. investoři se zbavují akcií českých bank. Pro zajímavost možno zmínit, že páteční závěrečná aukce tvořila u KB zhruba polovinu všech denních obchodů na titulu, u akcií MONETA dokonce 55 %.

Ve srovnání s akciemi ČEZ, kde se v aukci zobchodoval podíl 89 %, se to však zdá být nevýrazné. U hlavního domácího titulu jakoby investoři v pátek čekali až na závěrečnou aukci, ve které vyměnily majitele akcie za více než 170 mil. . Zájem dopomohl titulu minimalizovat týdenní ztráty, když se těsně předtím obchodoval nejníže v týdnu na 516 . Úvodní dvě seance týdne přitom přinášely ceny u 525 . V tu dobu se i ceny domácí elektřiny vyšplhaly na zhruba 6týdenní maxima. Týden nicméně končily vlastně stále silné, resp. kontrakty pro následující 3 roky shodně nad 53 EUR/MWh.

Akcie likérky STOCK se podobně jako akcie Avast obchodují v Praze poslední dobou s poměrně výraznou prémií. V minulém týdenním reportu jsme zmiňovali jejich testování maxim v domovském Londýně. V úterý se zde sice ocitly na nových ročních maximech, avšak jen intradenně. Opět se tak potvrdily rezistence, resp. titul zamířil na jih. Především v samotném závěru tamní páteční seance dokonce na 2měsíční minima. Úvod nadcházejícího týdne v Praze by tak měl být na titulu dále negativní.

Propadákem týdne se na pražské burze každopádně staly akcie PHILIP MORRIS. Neudržely letošní minima a díky i technice se tak v pátek propadly již na 29 měsíční minima. Akciím v sektoru nepřeje dění ohledně zahřívaného tabáku (více také zde). Investoři s napětím čekají na plánovaný úterní report hospodaření kutnohorské firmy, resp. rádi by jistě slyšeli především výhled.

Závěrem možno také zmínit, že od pondělí se bez nároku na letošní dividendu 5,60 budou obchodovat na pražské burze mimo hlavní indexy stojící akcie solární E4U.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688