Michal Dvořák (TradeCentrum)
Okénko investora  |  19.09.2019 13:58:24

Ústup dolaru se nekoná, nemá alternativu. Zatím

 

Probíhající „světová válka měn“ (jak ji nazval německý novinář Daniel D. Eckert), nebo by se dalo říct i bitva o budoucnost světového měnového systému, není pouze druhořadým akčním filmem. Svým průběhem připomíná spíše něco na způsob Game of Thrones – složitou sérii se stovkami herců a lokací, která se táhne po celá desetiletí, a navíc vyžaduje plnou koncentraci diváka na děj a jeho důsledky.

Pointa je v tom, že to, co platí po celá desetiletí, platí stále. Americký dolar se i nadále těší důvěře trhů, vlád a centrálních bank, ale víra v americký dolar rok od roku slábne. Když je tento pohyb mírný, je setrvalý. Evropa, Čína, Rusko a mnoho malých zemí každoročně zavádějí nové iniciativy, aby se osamostatnily. Zlato také hraje jednu z významných roli v tomto pomalém odchodu z amerického dolaru, nicméně pro světový finanční systém doposud žádná z měn nenabízí životaschopnou a plnohodnotnou alternativu k americkému dolaru. Proto je každá zpráva o „smrti“ amerického dolaru rozhodně přehnaná.

Malá evropská revoluce

Od řecké krize v roce 2012 americká média často vyvolávala dojem, že v podstatě již došlo k rozpadu EU i eura, případně k němu brzy dojde. Dvacet let po svém založení v roce 1999 je eurozóna větší než kdy jindy. V EU ale samozřejmě není nic dokonalého. Problémy s dluhy jižních států se téměř nezlepšily. Struktura samotné eurozóny je také často kritizována a ze všech stran jsou slyšet hlasy volající po revizi, nebo i případně po restrukturalizaci bloku.

V tomto kontextu nebyly oslavy 20. výročí eura nijak zvlášť velké a pompézní. Ale v zákulisí se nepochybně vedly bouřlivé diskuse o směřování bloku a jeho měny. Ve svém projevu „State of the Union“ v září 2018 vyzval předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker k posílení úlohy eura v mezinárodním měnovém systému a přinesl fakta: „Euro je nyní druhou nejvyužívanější měnou na světě a 60 zemí tím či oním způsobem propojilo své měny s eurem. Musíme však udělat více, aby naše jednotná měna mohla hrát svou roli na mezinárodní scéně naplno.“

Euro v současné době představuje asi 20 procent celosvětových měnových rezerv. Tato částka převyšuje podíl eurozóny na celosvětové hospodářské produkci. Přibližně 36 procent globálních plateb je již prováděno v eurech. Americký dolar je na 40 procentech. EU dováží ročně ropu a plyn v hodnotě přibližně 300 miliard EUR. Ale 80 procent z těchto dodávek je dodnes fakturováno v amerických dolarech. Vzhledem k tomu, že pouze 2 procenta dovozu energie pocházejí z USA, Juncker poznamenal: „Je také absurdní, že evropské společnosti kupují evropská letadla za dolary místo toho, aby platily v eurech.“ Přes všechny ekonomické, politické a strukturální problémy uvnitř eurozóny jde o prohlášení plné sebevědomí.

Americký dolar jako zbraň

Proč Evropa, Čína a Rusko urychlují proces dedolarizace, lze pochopit pouze tehdy, bude-li správně pochopen význam íránské dohody. Írán je především případovou studií toho, čeho může Washington dosáhnout – kam sahá jeho vliv, pokud se ekonomika navázala na americký dolar, jak může manipulovat věci k lepšímu nebo k horšímu.

Teherán a Washington samozřejmě nelze z historických důvodů považovat za zvláště vhodné partnery, nicméně aby se Íránci mohli zapojit do mezinárodního obchodu, museli spoléhat na americký dolar a systém SWIFT, který zpracovává mezinárodní platby. SWIFT patří k mezinárodnímu bankovnímu konsorciu a sídlí v Belgii, tedy v rámci EU. USA však dokázaly vyvinout dostatečný tlak k vyloučení Íránu ze systému SWIFT a tím poměrně zkomplikovat možný íránský ropný export. Guvernér Oesterreichische Nationalbank (OeNB), Ewald Nowotny, definoval tuto skutečnost výrokem: „Spojené státy masivně používají dolar jako zbraň. A při každé transakci v dolarech je každý povinen dodržovat americké sankce proti Íránu, i když USA nejsou přímo zapojeny do obchodu. Například pokud jde o vývoz ropy do Evropy.“

Po podepsání společného komplexního akčního plánu (JCPOA) byla tato fáze považována za ukončenou. Donald Trump se však v květnu 2018 stáhl z JCPOA. Navíc se mu podařilo získat vliv na SWIFT, aby dosáhl synergie při tlaku na Írán. To byl bezesporu šok pro ostatní signatáře dohody. EU v součinnosti s Čínou, Ruskem, Japonskem a Indií se pokusila podniknout adekvátní kroky vytvořením vypořádání v EUR. Poprvé od zavedení eura byla předložena myšlenka samostatné platební agentury – INSTEX (zkratka znamená „Nástroj na podporu obchodních burz“). Skutečnost, že Čína a Rusko slíbily podporu INSTEXU, není překvapivá.

Centrální banky a možný únik ke „zlatému standardu“

Nákupy zlata mezinárodními bankami byly po dlouhou dobu jen zřídkakdy přitažlivým procesem, kterému mainstreamová média nevěnovala větší pozornost. Když však začátkem tohoto roku začalo být známo, že centrální banky v roce 2018 nakoupily více zlata než od roku 1971, mělo toto odhalení razantní mediální odezvu. Jen v roce 2018 koupily CB 651 tun zlata. Toto číslo odpovídá nárůstu o 74 procent oproti předchozímu roku. Analytici World Gold Council očekávají v letošním roce opět nákupy kolem 750 tun.

Samotná čísla však vypráví jen polovinu příběhu. Hlavní otázkou zůstává, proč centrální banky nakupují tak enormní objemy zlata.

Odpověď je dedolarizace. Zlato, které mnoho centrálních bank nyní zahrnuje ve svých rozvahách v tržních cenách, nabízí alternativu. Je to jediné relativně neutrální aktivum dostupné vládám a centrálním bankám. Přibližně třetina světových zlatých pozic je držena v trezorech centrálních bank. Nikdo nepopisuje důvody bank lépe než DNB (nizozemská centrální banka): „Akcie, dluhopisy a jiné cenné papíry nejsou bez rizika a ceny mohou klesat. Ale cihla zlata si zachovává svou hodnotu i v době krize. Zlato je perfektní pokladnička, je to kotva důvěry ve finanční systém. Pokud se systém zhroutí, může zásoba zlata sloužit jako základ pro opětovné vybudování. Zlato posiluje důvěru ve stabilitu rozvahy centrální banky a vytváří pocit bezpečí.“

Je tu jedna věc, na kterou bychom neměli zapomenout. USA stále neztratily důvěru trhů navzdory všem jednáním Donalda Trumpa. Trhy založené na amerických dolarech jsou stále zdaleka největší a nejdůležitější na světě. Teprve příští velká krize ukáže, zda euro, jüan nebo zlato budou skutečně schopny nahradit hlavní měnu, tedy americký dolar. Nebo zda má americký dolar ještě dost životaschopnosti, aby se dále udržel jako leader. Do té doby je pravděpodobné, že plíživá ztráta důvěry v dominantní měnu za posledních sedm desetiletí bude i nadále pokračovat.

Pod čarou

Velkým hráčem se nepochybně může stát i britská libra. Kryptoměny, bez ohledu na jejich rozšířenost, směnitelnost za profánní měny či tržní kapitalizaci, pomalu nahrazují dluhové cenné papíry a svoji roli mají i jako nástroje bez daňové sankce (specifické využití ve fondech). Schopnost té jedné konkrétní, nebo více kryptografických měn konkurovat na celosvětové úrovni dominanci dolaru je komplikována nechutí vlád a centrálních bank vzdát se regulatorních nástrojů a schopnosti tisknout peníze ve velkém (minimálně stejnou, ne-li větší, měrou, jaké jsou jejich bezpečnostní obavy).

Michal Dvořák

Je hlavním analytikem společnosti Tradecentrum. Od roku 2013 je rovněž výkonným ředitelem EFEKTA finance SE se specializací na Corporate finance a Supply Chain Management a Credit insurance. Od roku 2017 se podílí na tvorbě algoritmů pro vysokofrekvenční obchodování. Dříve pracoval v řízení rizik KUREG Úvěrové pojišťovny, ve Factoringu České spořitelny a v Leader Investments, kde byl dealerem na devizovém trhu.





Tradecentrum

Je licencovaným obchodníkem, který poskytuje investiční poradenství v řadě zemí světa a poskytuje globální přístup na trhy. Klienti mají možnost obchodovat širokou škálu finančních instrumentů.

To, co je dělá výjimečnými, je především profesionální a individuální přístup ke klientům, kteří jsou naší prioritou a nedílnou součástí naší společnosti.

TradeCentrum je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, což je kyperská investiční firma (CIF) pod dohledem a regulací Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Více informací na: https://tradecentrum.com/cs/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688