Ing. Jiří Mesároš (Dluhopisy.cz)
Okénko investora  |  19.09.2019 09:37:01

Dluhopisy.cz nyní nově požadují iRating emitentů

Dluhopisy stále patří mezi poměrně hojně využívané možnosti, jak zhodnotit vlastní prostředky. Investoři si ovšem musí vše před nákupem řádně prověřit. Jedním z velmi dobrých nástrojů je také ratingové hodnocení rizikovosti jednotlivých emitentů. Tento 14 stupňový iRating začal jako první inzertní portál s dluhopisy v Česku používat web Dluhopisy.cz. Hodnocení vychází z odborného hodnocení garanta CRIF – Czech Credit Bureau. Díky tomu může zájemce o dluhopisy lépe posoudit, zda se do dané emise vyplatí investovat nebo ne.

Na inzertním portálu Dluhopisy.cz, neustále řešíme, jak optimalizovat podmínky pro povolení inzerovat emitentům své emise a zároveň usnadnit investorům sběr důležitých informací. Investor musí mít nějakou možnost seriózního posouzení rizikovosti eminentů. Dluhopisy si kupuje sám na vlastní odpovědnost. V současné době u nás neprojde až 97 % všech zájemců o inzerci.

iRating pro malé a střední podniky je zpracováván na základě údajů ze vstupních formulářů a interní databáze Cribis odborného garanta CRIF – Czech Credit Bureau, a.s. Je určen všem živnostníkům, mikropodnikům a malým a středním podnikům, kteří si chtějí prověřit vlastní hodnotu.

Výsledný rating se skládá ze dvou složek – z finanční a nefinanční. Podkladem pro finanční část hodnocení jsou zejména účetní výkazy za poslední dva roky a aktuální čtvrtletí, které zájemce o rating musí doložit. Bez nich není možné rating získat. Nefinanční analýza pak využívá dalších informací o firmě, jako je doba její existence, odvětví podnikání a pozice na trhu nebo dosavadní výše úvěrů (u podnikatelů).

Finanční ukazatele reflektují takové vlastnosti firmy, které jsou klíčové pro učinění rozhodnutí o investici, například krátkodobou likviditu, solventnost (schopnost hradit své závazky), aktivitu a rentabilitu. Každý ukazatel při tom má svou váhu v závislosti na oboru podnikání hodnocené firmy.

Do nefinanční části hodnocení se promítá mimo jiné charakteristika odvětví podnikání a regionu a konečný výsledek se určuje na základě součtu finančního a nefinančního skóre.

Výstup z hodnocení je složen z jednoho ze 14 ratingových stupňů (A1 až C5, viz tabulka níže), hodnoty roční pravděpodobnosti selhání, specifikace kladných a záporných stránek hospodaření a informace o výskytu případných negativních událostí v samotné firmě či v ekonomicky propojených subjektech.

Výsledný rating tak reprezentuje hodnocení firmy jako celku, nikoliv jen aktuálně vydaných dluhopisů. Jeho cílem není posouzení podnikatelských záměrů, ale objektivní vystižení výchozí ekonomické situace společnosti, která může být pro dosažení záměrů klíčovým parametrem.

Metodika a výsledky iRatingového hodnocení si vybudovaly respekt v řadě institucí, které je zabudovaly do svých systémů řízení rizik. Například: Exportní garanční a pojišťovací společnost a.s. (EGAP), Expobank CZ a.s., Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s., Raiffeisen stavební spořitelna a.s., Svaz českomoravských bytových družstev, Státní fond rozvoje bydlení, Slovenská záručná a rozvojová banka, a.s., Všeobecná úverová banka, a.s., Wüstenrot stavební spořitelna, a.s.


Výsledný iRanting pro emitenta vypadá následovně:

- Emise ALTISPORT.CZ 2022 – iRating B5

- Emise Bejbynet.cz 2022 – iRating B1

- Emise CRESCON ALDROV 2023 – iRating mateřské společnosti B4

Centrum Dluhopisů se na hodnocení firem iRatingem nijak nepodílí ani neposkytuje investiční poradenství. Kladný výsledek iRatingu nemusí znamenat, že je investice pro zájemce vhodná. Výsledek iRatingu emitenta si zájemce vyhodnotí sám.

Škála použitého iRatingu

Ing. Jiří Mesároš

Má více než desetileté zkušenosti z burzy a doma má diplom z Vysoké školy finanční a správní obor bankovnictví. V roce 2015 spoluzaložil inzertní portál Dluhopisy.cz, který pomáhá malým a středním podnikům s financováním a drobným investorům se zhodnocováním úspor, a dodnes jej provozuje.





Dluhopisy.cz

Je společnost provozující největší a nejstarší inzertní portál s korporátními dluhopisy v Česku. Na něm propojuje emitenty z řad malých a středních firem, jimž také nabízí administrativní pomoc při přípravě emise, a drobné investory, kteří chtějí zhodnotit své úspory. Za téměř pět let své existence už takto pomohla více než stovce firem najít tisíce investorů.

Více na https://dluhopisy.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688