Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Z domova  |  12.09.2019 17:35:00

Nové vlaky Leo Express míří na testovací okruh do Velimi

 

Od světově největšího čínského výrobce vlaků CRRC včera doputovala lodí po více než 20 tisících kilometrech do přístavu u německých Brém první zcela nová vlaková souprava pro soukromého dopravce Leo Express. Současně s tím dopravce představil jméno, které pro nový typ jednotek vybral z více než 4 tisíc návrhů od cestujících. Volba padla na „Sirius“, tedy vlastně na hvězdu ze souhvězdí Velkého psa.

Vlak společně s výrobcem vyvinul sám Leo Express, který je tak autorem a vlastníkem konceptu i designu. Na projektu se spolupodílela česká designerská studia a další tuzemští dodavatelé. Z Česka tak pochází každá pátá součástka, která byla na vlaku použita. Český je také zabezpečovací systém vlaku.


Už současné vlaky Leo Express vůči konkurenci vynikají svou nižší hmotností a ekonomičností provozu. Daný trend u nových jednotek pokračuje, když Sirius má vynikat vysokou mírou rekuperace energie a její nižší spotřebou danou lehkou hliníkovou konstrukcí. CEO Leo Expressu Peter Köhler k tomu uvedl: „Pokud si cestující sednou místo do aut do vlaku Sirius, ušetří 97% energie a přispějí tak ke snížení emisí.“

Vlaky mají mimo jiné nízkopodlažní přístup pro rodiče s kočárkem, cestující na invalidním vozíku či cyklisty s kolem. Samozřejmostí má být dostatečný prostor pro zavazadla, lyže a kola. Větší má být i kuchyňka pro přípravu širší nabídky občerstvení. Díky různorodým potřebám cestujících bude k dispozici opět i vyšší třída nebo dětský oddíl. Foto dokončeného interiéru Leo Express nicméně nezveřejnil. Z  hlediska designu exteriéru každopádně zůstal u své tradiční černé barvy.

 

V provozu v příštím roce

Z Brém po přeložení na nákladní vlak jednotka Sirius zamíří do Výzkumného Ústavu Železničního ve Velimi. Dle zvyklostí zde na dvou okruzích proběhne testování a homologace. Leo Express očekává rychlý průběh schvalování a nasazení nových jednotek v příštím roce. Prvotně se mají objevit na současných vnitrostátních i mezinárodních linkách. Leo Express následně plánuje nasazení v dalších evropských zemích, když konkrétní trasy zatím tají.

Investice přes 5 miliard korun

Leo Express, coby po RegioJetu druhý největší soukromý železniční dopravce u nás, plánuje pro svou expanzi pořídit až 33 vlaků Sirius. K první nyní dodané jednotce mají brzy přibýt další dvě, dopravce má však právě opci na dalších až 30 jednotek. Celková hodnota zakázky tak může přesáhnout 5 miliard korun.  

 

Závěrem možno uvést, že díky i pokračujícímu nárůstu cestujících, Leo Express loni vůbec poprvé dokázal hospodařit v černých číslech. Vykázal čistý zisk 2,5 mil. korun. Z dosavadních zveřejněných údajů pak plyne, že na provozní úrovni se výkonnost v letošním 1. pololetí dále zlepšila. Zisk EBITDA vzrostl meziročně o 58 % na 62 mil. korun. Pomohl k tomu nárůst cestujících na 1,25 mil., resp. tržby blížící se půl miliardě. Trend růstu příjmů bude dle všeho pokračovat, když v prosinci začne Leo Express působit v závazku veřejné služby na Pardubicku a s partnerem také ve Zlínském kraji. V souvislosti s tím se na tratích objeví jiné nové vlaky -  dieselové jednotky Leo Express LINT.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688