Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.08.2019 11:10:34, aktualizováno 01.09.2019 11:14:02

V srpnu si na pražské burze polepšily jen 3 emise, září bude pozitivnější

 

Po předchozích 2 týdnech růstu se v závěru srpna pražská burza nasměrovala zpět na jih. Index PX v posledním týdnu odepsal 0,79 % a celkový svůj účet za srpen prohloubil na -1,84 %. Pražská burza tak předvedla téměř totožnou negativní výkonnost jako v loňském srpnu s tím rozdílem, že index PX se v porovnání nyní nachází ještě asi o 35 bodů níže, resp. na 1 037 bodech. Září by mělo být pozitivnější, alespoň při pohledu zpět do statistik. V této dekádě totiž v září index PX jen dvakrát utrpěl ztráty. V posledních 2 letech navíc patřil daný měsíc výkonnostně k tomu nejlepšímu v roce.

V srpnu ztratila většina emisí, nicméně hlavním negativním článkem se staly zejména finanční tituly reagující na zahraniční vývoj svých konkurentů v obavách vidiny budoucí ekonomické recese. Zatímco v tomto ohledu u citlivějších akcií ERSTE se nejednalo až o takové překvapení, historicky v tomto směru mnohem odolnější a vlastně konzervativní akcie KB propadly rovněž. Dokonce uzavíraly na nejnižších úrovních na za téměř 6 let, a měly nakročeno stát se nejztrátovějším titulem měsíce. V poslední srpnový den však skokově část ztrát umazaly, když jakoby teprve začala opadávat obava z vlivu poklesu jejich váhy v indexu MSCI.

Třetím nejztrátovějším titulem měsíce se staly akcie PFNONWOVENS, které se tak ocitly na nových 3,5letých minimech. Zklamaly zveřejněné hospodářské výsledky a titul definitivně prolomil silnou technickou hranici nacházející se nevýrazně pod 700 . Bramborová medaile za duben patří akciím MONETA, u kterých z hlediska techniky lze zmínit zřejmě jen krátkodobý „klamavý“ výlet pod významnou hranici u cca 75,50 . Investoři jistě vzali v úvahu očekávanou dividendu v příštím roce (min. 5,40 ), resp. při dané ceně se vidina dividendového výnosu již opět dostala minimálně nad 7 %.

Ztráty nakonec také utrpěly v srpnu volatilní akcie VIG, které po nádechu nakonec znovu negativně reagovaly na pokles výnosů na dluhopisových trzích. Pojišťovna přitom společně s reportem výsledků potvrdila celoroční výhled.

Ze ztrátových titulů stojí za zmínku pokračující pokles akcií O2, které se ocitly již na 3letých minimech. Titulu stále nepřejí obavy z možného příchodu nového operátora, nicméně by v září mohly získat jiný pohled od investorů. V pondělí přineseme v samostatném článku novou významnou aktuální informaci, která by mohla podpořit kurz akcií O2.

 

Ztráty pražské burzy v srpnu svou vahou poměrně značně brzdily akcie Avast, které se v návaznosti na report hospodaření vyhouply na nová historická maxima. Nakonec uzavřely měsíc s více než 16 % posunem, resp. od počátku roku zhodnotily již o více než třetinu. Společně s akciemi CETV jsou jediným indexovým titulem s dvouciferným kurzovým zhodnocením v tomto roce. Zmiňovaný mediální titul se v srpnu ocitl až nad hranicí 110 , tedy na téměř 6letých maximech. Investoři zkrátka sází na brzké pozitivní rozlousknutí o budoucnosti firmy, resp. její možný prodej či alespoň části.

Solidní zisky si každopádně připsaly akcie likérky STOCK, u nichž pokračovala pozitivní reakce na předchozí oznámení navýšení podílu ze strany skupiny Prudential. Oproti domovskému Londýnu nakonec titulu v Praze k posunu na 2,5měsíční maxima dopomohl v přepočtu obrat na forexu, resp. z téměř 8letých minim se začala vzpamatovávat libra ke koruně.Pomineme-li, v indexu PX nezařazené slovenské akcie TMR, tak si již v srpnu žádný titul v Praze nepolepšil.

Hlavní titul pražské burzy akcie ČEZ se nejprve v návaznosti na další pokles cen elektřiny ocitly již nejníže od loňského března, když v úterý za nadprůměrného objemu obchodů uzavřely jen na 509 . Závěr měsíce přinesl nádech, když ceny domácí elektřiny pro příští roky se navrátily nad hranici 50, resp. rovnou nad 51 EUR/MWh.

Po osmy měsících roku se výkonnost pražské burzy po zahrnutí i výplaty dividend, tedy měřeno indexem PX-TR, drží nad hranicí 10 %. Z hlediska dividend lze závěrem zmínit, že září přinese vlastně letos poslední očekávané rozhodné datum na dividendu. Stane se tak u neindexových akcií solární E4U, tedy společnosti s nejstabilnější dividendou na pražské burze. Nárok na požitek 5,60 byl stanoven na 24.9. , resp. s nárokem se tedy titul bude naposledy obchodovat v pátek 20. září.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688