TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.08.2019 16:10:11

Česko má odpověď na audit o střetu zájmů Babiše. Rozporuje každou větu

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo odpověď na předběžnou zprávu auditorů Evropské komise, podle níž je český premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů. Podle ministryně Kláry Dostálové rozporuje česká odpověď každou větu v závěrech Komise.

Ministerstvo mělo původně na odpověď čas do začátku srpna, požádalo ale o prodloužení termínu do 2. září. Podle Dostálové, která o auditu mluvila pro Deník N, odešle resort odpověď ve středu na stálé zastoupení v Bruselu, které se postará o to, aby byla včas doručena.

Co přesně v dopisu Evropské komisi (EK) je, nechtěla ministryně sdělit, něco ale naznačila. "Až přijde finální zpráva, bude to trošičku jiná otázka. Nyní ale rozporujeme každou větu na každé stránce. Cítíme se velmi dotčeni, protože spousta věcí není pravda," uvedla Dostálová pro Deník N.

Podle ministryně úředníci v odpovědi Česka na předběžnou zprávu EK "hájili zájmy Česka" a argumentovali v jeho prospěch. "Musíme udržet úřednictvo, aby odpovědělo podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, a jakýkoliv mediální tlak ničemu nepřispívá," sdělila Dostálová.

Předběžná zpráva auditorů dorazila do Česka na konci května, na začátku června pak Komise doručila její překlad do češtiny. Od té doby začala běžet úředníkům lhůta, během které měli připravit odpověď. V současnosti reakci sepisuje také ministerstvo zemědělství, kterého se týká druhý audit.

Auditoři v první předběžné zprávě, kterou zveřejnila některá média, konstatovali, že premiér Babiš je ve střetu zájmů, protože stále ovládá koncern Agrofert, který vložil do svěřenského fondu. Česko má kvůli tomu vracet stamilionové dotace. Konečné závěry Komise se ale mohou ještě změnit.

 

Eurokomisařka Věra Jourová /ANO/ doufá, že se předsedkyně komise Ursula von der Leyenová bude zajímat o ni samotnou a nezeptá se na audit na premiéra ČR Andreje Babiše /ANO/.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688