TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.08.2019 08:13:30

Česko si připomíná výročí okupace. Městy projdou průvody

V noci z úterý na středu uplynulo 51 let od chvíle, kdy vojska Sovětského svazu a dalších armád Varšavské smlouvy obsadila Československo. Češi si v těchto dnech nepřipomínají jen toto smutné výročí, ale i výročí potlačení protestů v roce 1969, které předznamenalo nastupující normalizaci. Po celé zemi se chystají připomínkové pochody a další pietní akce.

Zatímco vloni si Česko připomínalo půl století od invaze vojsk, letos si připomínají kulaté výročí násilného potlačení protestů v roce 1969. Rok po invazi se v srpnu lidé shromáždili v ulicích československých měst, aby si vpád vojsk připomněli a vyjádřili proti okupaci odpor. Bezpečnost, lidové milice a armáda protesty krvavě potlačily.

Při demonstracích zemřelo pět lidí. Zásah bezpečnostních složek ale obratem zlegalizovalo Federální shromáždění tzv. pendrekovým zákonem. Pro občany Československa vyhasly naděje, že se podaří vývoj posledních měsíců zvrátit a obnovit proces, který v roce 1968 zastavily tanky.

Už tradičně se v 11. hodin uskuteční pietní akt před budovou Českého rozhlasu Vinohradské ulici. Na místo, kde před 51 lety umírali lidé bránící vysílání rozhlasu, přijdou zavzpomínat třeba zástupci armády, pamětníci či zákonodárci. Ve velký protest se pietní akt zvrhnul vloni, kdy účastníci akce vypískali premiéra Andreje Babiše.

Iniciativa Milion chvilek pro demokracii využije srpnové výročí k pochodům po celé zemi, v nichž nejen připomene smutnou historii, ale chce při nich upozornit i na aktuální politickou situaci. V Praze demonstranti projdou z Václavského náměstí na Hradčanské. Demonstrace začíná v 18 hodin.

"Vadí nám, že prezident republiky záměrně rozděluje společnost, prosazuje zájmy Ruska a Číny, hrubě porušuje Ústavu České republiky a nemístně zasahuje do složení vlády. Vadí nám, že je vláda držena při životě jen díky hlasům komunistů. Vadí nám, že premiér – trestně stíhaný bývalý agent StB – poškozuje svým obrovským střetem zájmů celou naši zemi. Vadí nám, že tento slabý premiér není schopen prezidentově svévoli čelit," vyjmenovali zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii důvody pro svolání demonstrací.

 Invaze vojsk Varšavské smlouvy - 21. srpna

Akce k 21. srpnu svolávají příznivci spolku v téměř stovce měst. V některých na setkání navazují i pochody. Kromě Prahy třeba v Brně vyjde pochod z náměstí Svobody a povede k pietnímu místu v Orlí ulici. V Českých Budějovicích půjde pochod z Lanovy třídy na náměstí Přemysla Otakara II. Bez pochodu je plánovaná akce v Ostravě.  

Pochody se chystají i v menších městech. Od Památníku obětem komunismu v Jablonecké ulici vyjde v Liberci. Pochodovat se bude také v Jeseníku, v Luhačovicích, v Novém městě na Moravě, v Poličce nebo v Třebíči.

Kromě akcí přímo pořádaných spolkem Milion chvilek probíhají i další piety. Třeba v Brně proběhne vystoupení 69!_Přervané životy. Umělci budou připomínat tři mladé lidi, které v srpnu 1969 zasáhla střelba lidových milic – Danuši Muzikářovou, Stanislava Valehracha a Jiřího Ševčíka. První dva zemřeli, Ševčík ochrnul.

"Tři oběti, které nechtěly být hrdiny. Tři mladé životy, které zničil komunistický režim. Ani padesát let poté nesmí být pozdě si jejich bolestný odkaz připomenout," napsali organizátoři akce, která proběhne v 17 a v 19 hodin před Divadlem na Orlí, před lékárnou ve stejné ulici a na Moravském náměstí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688