OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  08.08.2019 15:53:36

ČAP k 1. pololetí 2019: Předpis smluvního pojistného narostl o 4,7 %

Celkový předpis smluvního pojistného dle metodiky ČAP vychází podle předběžných údajů za 1. pololetí 2019 ve výši 68,9 mld. a oproti stejnému období minulého roku, kdy dosáhl hodnoty 65,8 mld. , narostl o 4,7 %. „Meziročně se předepsané pojistné upravené dle metodiky ČAP navýšilo o 3,1 mld. .  Tempo růstu tak ke konci 2. Q 2019 zrychlilo o 0,8 p. b.,“ komentuje celkové výsledky Jaroslav Urban, analytik České asociace pojišťoven.

Životní pojištění

Předepsané pojistné životního pojištění upravené dle metodiky ČAP dosáhlo za 1. pololetí roku 2019 hodnoty 22,6 mld. a meziročně rostlo o 2,9 %, resp. o 627 mil. . Ve srovnání s 1. čtvrtletím tak sice nastalo drobné zpomalení dynamiky růstu, ale stále tyto výsledky překonávají jen 0,6% navýšení životního pojištění za celý rok 2018.

Posilují i produkty s jednorázově placeným pojistným, které v 1. pololetí 2019 narostly o necelých 32 %, což opět potvrzuje významnou změnu oproti téměř 18% poklesu ke konci předchozího roku. Naznačenou změnu trendu po dlouhodobém poklesu bude ale možné potvrdit až s delším časovým odstupem.

Souhrnné údaje dle metodiky ČAP

„Produkty s běžně placeným pojistným aktuálně rostou o 2,2 %, což oproti hodnotám stejného období předchozího roku s nárůstem pojistného o 1,3 % představuje další postupné zlepšení,“ říká Jaroslav Urban, analytik České asociace pojišťoven.

Varovnou zprávou pro životní pojištění nicméně stále zůstává přetrvávající klesající počet pojistných smluv. V kontrastu s 1. pololetím roku 2018 bylo během jednoho roku ukončeno přibližně 114 tis. pojistných smluv životního pojištění. Aktivních smluv tak zůstává 5 145 tis., tedy meziročně o 2,2 % méně.

Počet a objem nově uzavíraných smluv běžně placeného životního pojištění (tzv. obchodní produkce) v 1. pololetí roku 2019 ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 dále klesá. Konkrétně bylo uzavřeno o 17 % méně smluv spolu se snížením pojistného o 9 %. Obchodní produkce 1. pololetí 2019 poté zahrnuje 243 tisíc smluv celkem a z toho připadá 228 tisíc smluv na životní pojištění s běžně placeným pojistným s objemem předepsaného pojistného téměř 2,6 mld. .

Předepsané smluvní pojistné dle metodiky ČAP podle objemu

V dlouhodobém ročním srovnání stále platí, že namísto situace v letech 2011 a 2012, kdy bylo za roční období uzavřených cca 900 tis. nových smluv životního pojištění a zároveň cca 1 milion smluv bylo ukončeno, tak nyní za proběhlé roční období bylo uzavřeno již cca jen 500 tis smluv s běžně placeným pojistným a počty ukončených smluv poklesly na cca 650 tis.

Neživotní pojištění

K vývoji neživotního pojištění Jaroslav Urban doplňuje: „Ve srovnání s předchozím obdobím, kdy nárůst neživotního pojištění znatelně kontrastoval s útlumem růstu pojištění životního, se nyní rozdíly mezi oběma segmenty zmírňují. Konkrétně u neživotního pojištění v 1. pololetí 2019 dosáhlo předepsané pojistné hodnoty 46,3 mld. a vůči srovnatelnému období roku 2018 posílilo o 5,7 %. Ačkoli meziročně přidalo přibližně 2,5 mld. , tak stále nepřekonalo 7,2% růst dosažený v neživotním pojištění za celý rok 2018.“

Podíl pojišťoven na celkovém předepsaném smluvním pojistném dle metodiky ČAP

povinném ručení postupně dochází k dalšímu zrychlování růstu předepsaného pojistného. Aktuálně meziročně roste o 7,8 % na 12,8 mld. , což je o 1,7 p. b. více než před rokem. Nicméně celkové navýšení je částečně způsobeno jen nadále rostoucím počtem pojištěných vozidel (aktuálně +3,6 %). Havarijní pojištění si udržuje vysoké tempo růstu (aktuálně +10,6 % a oproti 1. čtvrtletí 2019 opět mírně zrychlilo), ale i v tomto případě je vývoj významně ovlivněn rostoucím počtem havarijně pojištěných vozidel (+6,5 %).

Po mimořádném poklesu podnikatelských pojištění v 1. čtvrtletí 2019 se výše předepsaného pojistného v meziročním srovnání stabilizovala a dosahuje hodnot jen nepatrně nižších (-0,5 %) než ve stejném období minulého roku. Retailové majetkové a odpovědnostní pojištění meziročně posílilo o 5,6 % a za 1. pololetí roku 2019 dosáhlo předpisu pojistného přes 6,2 mld. ; tedy nadále udržuje stabilní tempo růstu jako za celý rok 2018.

Majetkové škody v první polovině roku 2019 

Členské pojišťovny ČAP v první polovině roku 2019 řešili téměř 138 tis. pojistných událostí s odpovídající škodou převyšující hodnotu 4,5 mld. , tedy o 14 % meziročně více.

„Statistice majetkových škod letos i nadále dominují události způsobené nepříznivými výkyvy počasí, konkrétně vichřicemi a krupobitím. Ty mají na celkovém objemu nahlášených škod 25% podíl a zároveň souhrnných 1,2 mld. představuje rekordní hodnotu za první pololetí nejméně od roku 2011, od kterého je takto detailní statistika k dispozici,“ uvádí Jaroslav Urban.

kody z vichřice a krupobití – objem škod za 1. pololetí roku

Škody z vichřice a krupobití – objem škod za 1. pololetí roku

Zmíněné škody z vichřice a krupobití nyní překonávají i jinak zpravidla nejničivější živel, alespoň co se týká výše vzniklé škody, kterým je oheň. Škodapožárů dosahuje jen za první polovinu roku téměř 950 mil. , což je více než jedna pětina celkových náhrad, které pojišťovny svým klientům vyplácí.

Škody způsobené ohněm dosahují vysokých částek, ale na počet jich je méně než 2 %. Tento živel neškodí tak často, ale je o to ničivější. Odlišná situace nastává u třetí nejvýznamnější skupiny vodovodních škod, které jsou aktuálně vyčísleny na více než 532 mil. a zároveň vznikají mnohem častěji. Od začátku tohoto roku jich členské pojišťovny likvidovali již přes 20 tisíc.

Více informací ZDE.

Zdroj: Česká asociace pojišťoven

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688