Hvezdarna.cz (Hvězdárna Brno)
Z regionů  |  07.08.2019 00:00:00

Brno: Pro velký úspěch znovu. Noc padajících hvězd z 12. na 13. srpna

Noc padajících hvězd s Měsícem…

Náš model Měsíce… Chtěli byste ho zase vidět? Rádi bychom jej vystavili napořád, ale to bohužel nejde. Lunární balon je citlivý na vlhko a větrno. Když moc prší anebo moc fouká, není možné ho ukázat. Avšak připravte se: Když nám bude přát počasí, tak jej nafoukneme o Noci padajících hvězd v areálu koupaliště na Kraví hoře z pondělí 12. srpna do úterý 13. srpna. Pokud se s sebou vezmete plavky, dokonce se tento večer můžete i vykoupat.

A nejen to! Chtěli byste na vlastní oči spatřit „padající hvězdu“? A sami si ověřit, zda se vám myšlené přání skutečně vyplní? Bude-li jasno, teple se oblečte a popadněte karimatku se spacákem. Výjimečná Noc padajících hvězd začíná v pondělí 12. srpna po 22. hodině a končí po druhé hodině ranní v úterý 13. srpna. A když to na Kravák nestihnete nebo máte daleko? Nevadí, běžte se na Perseidy dívat kamkoli, kde je dobrý výhled!

I když díky vstřícnému přístupu Technických sítí města Brna o půlnoci zhasne hrad Špilberk, bude nám tentokrát výhled poněkud kazit Měsíc v úplňku. I tak bychom mohli nějakou tu perseidu zahlédnout… Čekání zpestří prolétající umělé družice, nejnápadnější letní souhvězdí a planety Jupiter a Saturn. A aby toho nebylo málo, za příznivého počasí nafoukneme i náš obří model Měsíce, který před nedávnem vzbudil takový zájem veřejnosti. Znovu ale ZDŮRAZŇUJI, že k nafouknutí Měsíce musí být pěkné počasí! Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno a velitel stroje na zázraky

Noc padajících hvězd pořádají Hvězdárna a planetárium Brno a Sportovně-rekreační areál Kraví hora, ve spolupráci s Technickými sítěmi Brno, Dopravním podnikem města Brna, Městskou policií Brno a Policií České republiky.

Seznamte se s Měsícem

Podklady pro něj vytvořila sonda Lunar Reconnaissance Orbiter, která od roku 2009 mapuje našeho vesmírného souseda s rozlišením 100 metrů, včetně záběrů vybraných oblastí s detaily 50 cm malými. Potisk je tak dokonalý, že z větší události připomíná reálný satelit. Ostatně, kdybyste globus chtěli vidět stejně malý, jako Měsíc na pozemské obloze, museli byste se od něj vzdálit na více než 1 kilometr.

Model vyrobila brněnská firma Reklamy Kubíček, jejíž odnož má na svědomí krásné horkovzdušné balony plující – nejen – naši oblohou.  Napadlo by vás ale, že střih na něj dělala jedna školená střihačka celé dva dny a jedna švadlenka jej pak dalších šest dní sešívala?

Na potisk se spotřebovalo 3150 mililitrů barvy, speciální plátno, vč. žebrování má plochu 490 metrů čtverečních a k sešití byly potřeba 2 kilometry nití. Jeho velikost je srovnatelná s rodinným domem, váží ale jen 150 kilogramů a když bychom jeho útroby chtěli naplnit pivem, potřebovali bychom na to rovných deset tisíc sudů. Tedy milion piv. Zručný výčepní by je točil bez přestávky čtvrt roku.

Několik praktických rad k Noci padajících hvězd

  • Nejste si jisti, zda má smysl vyrazit na pozorování? Sledujte facebook.com/hvezdarna.brno
  • Program noci je jednoduchý: lehneme si na trávu a budeme se dívat na nebe. Hrát nám k tomu bude téměř vesmírná hudba, tu a tam k dění na nebi něco řekneme.
  • Pozorování v areálu koupaliště začíná v pondělí 12. srpna ve 22 hodin a končí po 2. hodině ranní.
  • Podmínkou pro instalaci modelu Měsíce je pěkné počasí. Za deště nebo silného větru vystaven nebude. V případě příznivých podmínek jen instalujeme po 17. hodině. Sledujte facebook.com/hvezdarna.brno, abyste věděli, zda se s ním potkáte.
  • Do 22. hodiny je do areálu koupaliště standardní vstupné, po 22. hodině uhradíte symbolické vstupné 10 u automatické poklady při vstupu do areálu koupaliště.
  • Určitě se teple oblečte. Noci jsou chladné, padá rosa! Přineste si s sebou něco pod sebe, ideálně karimatku, ať si můžete při pozorování lehnout.
  • Bazény na koupališti budou po 22. hodině nepřístupné! Nejpozději v 6 hodin ráno bude nutné koupaliště opustit.

Co když to nestihnete?

Na Perseidy si samozřejmě musíte počkat další rok… ale náš Měsíc se objeví už 31. srpna na oslavách 150. narozenin Dopravního podniku města Brna.

Odkud Perseidy přicházejí?

Meteory samozřejmě s hvězdami nic společného nemají. Planeta Země na cestě kolem Slunce každý rok mezi 10. a 14. srpnem vletí do proudu drobných prachových částic, které se v minulých staletích uvolnily z jádra komety Swift-Tuttle. Některá tato tělíska se strefí přímo do Země a při průletu její atmosférou se rychle ohřejí natolik, až se vzápětí vypaří. My pak zahlédneme světelný doprovod takového zániku – meteor.

V případě proudu prachových částic z komety Swift-Tuttle se nám zdá, že „padající hvězdy“ vylétají jakoby ze souhvězdí Persea a právě proto se jim říká Perseidy. První záznamy o jejich průletech pochází z Číny z roku 36 našeho letopočtu. Čínští, japonští i korejští hvězdáři je sledovali několik dalších století. Také v našich zemích se srpen zapsal jako měsíc „hojnosti padajících hvězd“.

A to především kolem 11. srpna, kdy se vzpomíná na svatého Vavřince. Odtud název „Slzy svatého Vavřince“. Tento italský mučedník byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Jelikož ale všechno rozdal chudým, byl za trest popraven císařem Valeriánem. Od té doby prý v srpnu padají z nebe jeho třpytivé slzy.

Novodobý příběh Perseid začíná v roce 1862, kdy američtí astronomové Lewis Swift a Horace Parnell Tuttle objevili kometu, která se pohybovala na stejné dráze jako proud Perseid. Romantické představy byly pryč. Perseidy jsou drobné prachové částice, které cestou kolem Slunce trousí právě tato kometa.

Výpočty přitom naznačují, že vlasatice 15. září roku 4479 prolétne těsně kolem Země. Dokonce existuje velmi malá pravděpodobnost, že se kometa Swift-Tuttle promění v tu největší Perseidu, tedy že se srazí se Zemí. Pokud by k tomu došlo, byla by to ničivější katastrofa, než v případě vyhynutí dinosaurů. Jádro Swift-Tuttle má totiž průměr asi 26 kilometrů, takže energie dopadu by byla několikasetkrát větší než u tělesa, které zničilo dinosaury (a dvě třetiny dalších rostlin a živočichů). Ale šance, že k tomu dojde, je – naštěstí – zatím opravdu velmi malá.

Na Perseidy se můžete dívat odkudkoli

  • Nestihnete to k nám na Kraví horu? Anebo si chcete vychutnat Perseidy stranou veškerého ruchu? Není nic snadnějšího.
  • Samozřejmě musí být v noci z 11. na 12., resp. 12. na 13. srpna pěkné počasí.
  • Najděte si místo s dobrým výhledem směrem na východ a jih.
  • Bílé světlo ruší, takže čím dál od pouličního osvětlení budete, tím lépe. Tlumené, červené světlo naopak neoslňuje.
  • Hodně meteorů bude létat zejména mezi půlnocí a ránem.
  • Za ideálních podmínek spatříte až deset meteorů za hodinu. Žádný dalekohled přitom nepotřebujete.
  • Meteory vypadají jako svítící body, jež během pár sekund proletí částí oblohy. Každé přání je v takovém případě dobré.
  • Lovu zdar a zážitky hoďte na náš facebook.com/hvezdarna.brno

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

22.09.2022CBRT snižuje sazbu z 13 % na 12 % X-Trade Brokers (XTB)
07.08.2022Podívejte se na Perseidy - v noci z 12. na 13. srpna Hvezdarna.cz (Hvězdárna Brno)
19.11.2020Noc vědců on-line na Hvězdárně a planetáriu Brno Hvezdarna.cz (Hvězdárna Brno)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688