TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.08.2019 07:37:02

Problémy kvůli manželce. Nečasovi hrozí trest za křivou výpověď

Bývalého premiéra Petra Nečase čekají zřejmě další problémy. Hrozí mu totiž vyšetřování za křivou výpověď. Podle webu iRozhlas.cz totiž státní zástupci zkoumají, zda nelhal při výpovědi v kauze Vojenského zpravodajství.

Podle pravomocného rozsudku v případu expremiér účelově změnil svou výpověď, aby pomohl své manželce Janě Nečasové. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 nyní prověřuje, zda Nečas nespáchal trestný čin.

 

"Podle našeho názoru jsou dány skutečnosti, které by se mohly považovat za podezření z trestného činu. Postoupili jsme to tedy jako podnět Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1. To ať si posoudí, jestli tam podezření je, či nikoliv," potvrdil iRozhlasu olomoucký státní zástupce Rostislav Bajger, který měl případ na starosti.

 

Za nezákonné sledování bývalé manželky Petra Nečase Radky soudy pravomocně potrestaly jeho současnou ženu a tehdejší milenku Janu a další tři vysoce postavené zpravodajce. Za zneužití Vojenského zpravodajství uložil soud Janě Nečasové (dříve Nagyové) tříletý podmíněný trest a také desetiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy.

 

 

Zpravodajci Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek dostali podmíněné tresty v délce 2,5 let, 2 let a 20 měsíců a zákazy činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech na osm, sedm a šest let.

 

Rozsudky obvodního i městského soudu přitom upozorňují, že Nečas nevypovídal pravdu, aby svoji současnou manželku ochránil, tvrdí web. Expremiér totiž po zásahu policie na Úřadu vlády v médiích řekl, že o sledování své exmanželky nikdy nerozhodl ani o něm nevěděl.

 

U soudu však vypověděl, že si sledování sám objednal. Jako důvod uvedl to, že chtěl prověřit, zda jeho rodině nehrozí nebezpečí v souvislosti se zakázkou na stíhačky Gripen. Soud mu ale neuvěřil. "Jde o zcela nevěrohodné a účelové prohlášení, učiněné ve snaze pomoci své manželce – obžalované – vyhnout se odsouzení," stojí v pravomocném rozsudku Městského soudu v Praze.

 

 

O tom, zda bývalý premiér účelově změnil svou výpověď, rozhodne státní zástupce v nejbližší době. "Samozřejmě ten poznatek beru jako každý jiný se vší vážností, takže dospěju-li k závěru, že se podává podezření z trestného činu, tak to bez dalšího policejnímu orgánu postoupím," řekl iRozhlasu pražský státní zástupce Jan Lelek.

 

Advokát Petra Nečase Adam Černý údajně zatím o ničem neví. Situaci nechtěl komentovat ani samotný Nečas.

 

Připomeňte si kauzu v reportáži Televizních novin:

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688