Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  01.08.2019 16:54:05

Jestřábi bankovní rady vymřeli (Tematické analýzy)

Česká národní banka podle očekávání ponechala na dnešním zasedání úrokové sazby beze změny. Nová prognóza byla revidována směrem nahoru ve všech ohledech. Tuzemské ekonomice se daří, s čímž souvisí i rychlejší inflace. Zahraniční rizika však přetrvávají a prognóza počítá se snížením sazeb v příštím roce. S tím však nesouhlasí guvernér Rusnok a preferuje spíše stabilitu sazeb v delším horizontu. My očekáváme, že sazby zůstanou beze změny ještě déle.

Česká národní banka dnes podle očekávání ponechala své úrokové sazby beze změny. Překvapením ale byla jednomyslnost rozhodnutí. Přitom v květnu hlasovali všichni členové bankovní rady pro zvyšování úrokových sazeb a ještě v červnu se našel jeden hlas pro další utahování. V srpnu však všichni jestřábi vymřeli a bankovní rada našla společnou řeč. Rizika prognózy jsou překvapivě mírně protiinflační. Hlavním důvodem je možnost výraznějšího zpomalení růstu poptávky hlavních obchodních partnerů. Nejistotou zůstává eskalace obchodních válek a do výčtu se opět vrátil neřízený brexit.

Nová prognóza počítá s o desetinu rychlejším růstem ekonomiky letos i v příštím roce. Odhad inflace byl obdobně zvýšen v obou prognózovaných letech směrem nahoru. Koruna již tradičně byla lehce poupravena vzhledem k současnému vývoji na trhu. Nová prognóza však i nadále počítá s výrazným posílením v nejbližších letech. Predikovaný vývoj úrokových sazeb však byl revidován směrem dolů v příštím roce. Pokud bychom tak brali doslova prezentovaná čísla, čekalo by nás jedno zvýšení úrokových sazeb v tomto roce a následně pokles v roce příštím.

Během tiskové konference však guvernér Jiří Rusnok v podstatě vyloučil striktní následování prognózy a preferuje spíše hladší průběh, tj. stabilitu úrokových sazeb v delším horizontu. Podle slov guvernéra je pravděpodobnost dalšího pohybu sazeb oběma směry vyrovnaná. Z našeho pohledu se tak nadále prohlubuje názorový příkop mezi prognostickým týmem a bankovní radou.

Na otázky ohledně nového makroekonomického modelu G3+ guvernér odpovídal spíše vyhýbavě. Mimo jiné však prohlásil, že starý model bude dále fungovat a rozdíly oproti novému modelu budou vyhodnocovány alespoň v nejbližších dvou letech.  

Stabilita úrokových sazeb jako nejpravděpodobnější scénář

Ve druhé polovině roku předpokládáme oživení v Německu a s ním i v celé eurozóně, které by mělo vyrovnat slabší druhé čtvrtletí tohoto roku. Nicméně rizika vnějšího prostředí vnímáme obdobně jako ČNB směrem dolů. Domácí ekonomika však stále generuje silné proinflační tlaky a navíc se domníváme, že koruna nebude posilovat tak, jak ČNB ve své prognóze očekává. Navíc vidíme, že i model ČNB pro další čtvrtletí předpokládá mírné zvýšení sazeb. To nás vede k přesvědčení, že centrální banka ponechá sazby beze změny a to déle, než sahá prognózovaný horizont ČNB, tj. až do konce roku 2021. 

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688