Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.08.2019 16:53:39

Práce s daty v Alteryxu: Bublina, nebo demoliční koule?

Práce s daty za pomoci počítačů je v mnoha firmách silnou zbraní. O vystudované informatiky či datové inženýry je na trhu velký zájem. Nároky na znalosti matematiky, programování a analýzy však často projekty prodlužují nebo omezují pouze pro informatiky. Společnost Alteryx to chce se svým „chytrým Excelem“ změnit. A firmám jako Microsoft, Amazon, Reuters nebo Tableau se to líbí.

Alteryx je software, který nabízí možnosti využití strojového učení a umělé inteligence na jakýchkoli datech vložených uživatelem. Operace nevyžadují téměř žádné programovací schopnosti, pouze znalost samotného programu a logických operátorů. V případě potřeby je však možné si funkce upravit. Celý proces může probíhat na úrovni jednoduchých příkazů: vložit data [zákazníci], vložit identifikátor [transakce dle času a věkové skupiny], výstup [rozdělení cílových skupin dle času].


Uživatelské prostředí Alteryxu nabízí předpřipravené funkce, které stačí jen propojovat.


Alteryx Inc. je společnost, která byla založena 1997 pod názvem SRC LLC. Stejného roku vytvořila aplikaci na práci s demografickými daty. V roce 2000 spolupracovala s americkou agenturou pro sčítání lidu (U. S. Census Bureau) a roku 2006 vytvořila Alteryx – prostředí na práci s daty. V roce 2010 se společnost přejmenovala na Alteryx Inc. a soustředila se hlavně na svůj stejnojmenný produkt. V roce 2016 se umístila na 24. pozici v žebříčku Forbes Cloud 100. V březnu 2017 vstoupila na NYSE v úspěšném IPO, ve kterém umístila devět milionů akcií za cenu 14 USD za kus. Koncem roku 2017 měly akcie hodnotu již 27,09 USD a začátkem letošního roku dokonce 62,38 USD. Aktuální cena 117,54 USD se může při dnešním otevření Wall Street zvednout díky včerejším výsledkům.

Alteryx má ve zvyku svými výsledky příjemně překvapovat a ani aktuální sada čísel nebyla výjimkou. Zisk na akcii za první pololetí do konce června dosáhl 0,04 USD oproti průměrnému odhadu -0.05 USD, průměrný odhad pro rok 2019 na 0,32 $ na akcii. Společnost jenom za druhé čtvrtletí ohlásila 305 nových platících uživatelů a tržby v daném kvartálu vzrostly ze 76 mil. na 82 mil. USD oproti prvnímu čtvrtletí. Firma je podle názorů některých komentátorů značně nadhodnocena, avšak svými rostoucími tržbami i zájmem ostatních společností o její služby podle nich může zpevnit svou křehkou vizáž investiční bubliny.

„Vyhladilo to Excel. Chtěl bych ten program umět používat, je úžasný. A akcie nepřestávají stoupat,“ upozorňuje Jim Cramer, autor knih o investování a moderátor pořadu Mad Money na CNBC.

Titul po dnešním otevření newyorské burzy přidává +5,6 %. Výkonnost akcií Alteryx Inc. od primárního úpisu dodnes (červená – cena, zelená - objem) ukazuje tento graf:



Autorem článku je Robin Martinů, stážista v Patria Finance

Zdroje: Bloomberg, CNBC, Reuters, Forbes, Alteryx, Zacks, Yahoo finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688