Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.07.2019 10:51:22

Regulatorní strasti technologických titánů

„Jak jste zkrachovali?... Nejprve pozvolna a pak rychle.“ Tento citát z románu Enesta Hemingwaye zná mnoho podnikatelů v technologiích. A často z praxe. Tato slova ale v poslední době nabyla nového významu. Po letech, kdy technologičtí titáni nemohli nic pokazit, jsou nyní vtahováni do víru regulatorních problémů, které skoro denně plní titulky novin. Velké technologické firmy se zatím drží. Ale vyjdou z toho bez újmy?

Poslední výbuch antimonopolní regulace přišel v pátek z Austrálie. Australská vláda chce zpřísnit regulaci technologických společností. Vytvoří zvláštní sekci Australského výboru pro ochranu hospodářské soutěže a spotřebitele (ACCC), jejímž úkolem bude mimo jiné zkoumat, jak společnosti používají algoritmy pro porovnávání reklam se zájmy uživatelů, jakož i jejich opatření na ochranu spotřebitele. Chce tak dohlížet na škody, které velké digitální platformy přinášejí podnikům, spotřebitelům a médiím. "Tyto společnosti patří k nejmocnějším a nejhodnotnějším na světě," řekl australský ministr financí Josh Frydenberg. "Je třeba, aby jejich aktivity byly transparentnější a aby za ně odpovídaly," dodal ministr.

Dva dny předtím americká Federální obchodní komise (FTC) rozjela vyšetřování Facebooku. Tato zpráva přišla poté, co FTC vydala dlouho očekávané vyrovnání kvůli politice soukromí. Tato sociální síť zaplatí za porušení předchozího ujednání s regulátorem pokutu 5 miliard. Facebook souhlasil s tím, že své procesy ohledně soukromí zformalizuje. Například tím, že vytvoří zvláštní komisi ve vedení a zvolí vedoucí pro compliance. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg bude také muset compliance své firmy stvrdit, což jej učiní právně zodpovědným, pokud Facebook při zefektivnění neuspěje.

Americké ministerstvo spravedlnosti den předtím ohlásilo, že prošetří, jak velké online platformy své tržní síly dosáhly a zda ji nezneužívají. Ministerstvo nesdělilo, které firmy má na mysli, ale mohl by to být Google. Právníci ministerstva se údajně na vyšetřování už připravují.

Vymahatelé kartelového práva na druhé straně Atlantiku, kteří již v posledních letech pokutovali Google více než 8,2 miliardami eur, také neusínají na vavřínech. Margrethe Vestager, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž, ohlásila, že zahajuje vyšetřování, zda Amazon nezneužívá data tržeb prodejců, která na svých stránkách sbírá, k tomu, aby protlačil své vlastní produkty. Očekává se, že dalším cílem EU bude Apple, který je obviněný ze zneužívání svého obchodu s aplikacemi na iPhonech pro vlastní služby, zejména Apple Music.

To vše značí, že technologičtí titáni mají problém jak v Evropě, tak v Americe. Někteří demokraté, kteří kandidují na prezidenta, volají po jejich rozvratu. William Barr, právník pro mediální a telekomunikační firmy, který se stal v únoru ministrem spravedlnosti, strávil roky tím, že proti těmto firmám bojoval. Během jednoho slyšení souhlasil se senátorem, který prohlásil, že „dominantní firmy ze Silicon Valley by mohly zneužívat své tržní síly…, aby diskriminovaly konkurenční produkty, služby nebo stanoviska“.

A právě tento bod trápí republikány. Ti se na tyto giganty dívají jako na liberální baštu, která ve snaze zbavit své platformy extrémního a nenávistného obsahu diskriminuje pravicové názory. Tento měsíc prezident Trump vedl „Social Media Summit“, kde pravicoví bloggeři vyjadřovali své stížnosti. Na důkaz toho, kam až mohou kritici zajít, spekuloval nedávno Peter Thiel, úspěšný investor do technologií a kdysi Trumpův obhájce, že Google byl infiltrován čínskými zpravodajskými službami (i přes Trumpův tweet, ve kterém slíbil „podívat se na to“, jeho administrativa tuto myšlenku zavrhla).

Uvidí se, zda se nejedná o výhrůžky před prezidentskými volbami. Pokud má být vyrovnání Facebooku s FTC jakýmkoli vodítkem, mohly by z toho velké technologie vyjít povětšinou bez šrámu. Navzdory velké pokutě a nové byrokracie ohledně soukromí nebude muset Facebook měnit své praktiky sběru dat a vyvázl i z dalších nároků, které porušovaly předchozí ujednání s FTC.

Na druhou stranu Microsoft, nejhodnotnější veřejně obchodovaná firma na světě s tržní kapitalizací přes 1 bilion dolarů, se rostoucímu silnému odporu proti rostoucí síle technologických firem úspěšně vyhýbá. Ze začátku století se od regulátorů naučil tvrdou lekci: že se nemá zaměřovat pouze na svou dojnou krávu (Windows), že se chamtivost nevyplácí a že má spolupracovat s regulátory. Další, méně známý citát od Hemingwaye zní: „Svět zlomí každého, a mnoho jich je pak silných na místech, kde je zlomil.“

Zdroj: The Economist, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.07.2022Strasti inflačního cílovače Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.07.2022Strasti inflačního cílovače (Ekonomické výhledy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.07.2020Projekt nová koupelna aneb souboj vodních titánů Jana Nováková (Hornbach)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688