TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.07.2019 16:01:33

Sezóna klíšťat v plném proudu. Doktorka radí, jak je správně vyndat


Léto je v plném proudu, lidé často vyráží do přírody. Právě během letních měsíců je ale výrazná aktivita klíšťat, hrozba nákazy je tak výrazně vyšší. Málokdo přitom tuší, jak klíšťata odstraňovat, aniž bychom zvyšovali riziko nákazy.

Klíšťata mohou přenášet celou řadu nemocí, mezi ty nejznámější a velmi nebezpečné patří lymská borelióza i klíšťová encefalitida. Proti borelióze zatím očkovací látka nebyla nalezena, proti encefalitidě se ale mohou lidé nechat očkovat.

"Ideální je nechat se očkovat v chladném období, to znamená podzim, zima, jaro, ale v současné době jsou poznatky o tom, že lze očkovat i v sezóně v jiném schématu. Jsou to tři dávky. Ale není vyloučeno nechat se očkovat i v létě," vysvětlila doktorka Dana Taclová.

Jakmile je člověk očkován, je třeba, aby dbal na včasné přeočkování. Po prvním očkování přichází přeočkování po třech letech, pak je to každých pět až sedm let. V České republice je proočkovanost velmi nízká. Přitom klíšťová encefalitida může být pro dospělého člověka nebezpečná a může vést až k ochrnutí.

Důležitá je podle Taclové provést po každé návštěvě přírody kontrolu a když už člověk klíště najde, má ho vyndat správným způsobem. Mezi lidmi přitom koluje celá řada pověr, které mohou spíše uškodit.

První z častých chyb je zakapávání klíštěte olejem, aby se udusilo. "Klíště má tu borélii v zažívacím systému. Když se začne dusit, začne zvracet a vlastně vyvrhne do té ranky obsah slinných žláz a obsah zažívacího traktu. To ještě zvýší tu infekční dávku," vysvětlila Taclová.

Chybou je také kroucení klíštěte. "Klíště nemá žádný závit, má harpunovitý sosák, má anestetikum, má látku na ředění krve. Nejdřív vypustí anestetikum, abyste necítili, že se přisálo. Pak vypustí látku na ředění krve, aby se mu lépe pilo. Pak se ještě zacementuje, proto se špatně vyndává," doplnila Taclová.
Správným způsobem je podle Taclové klíště vzít do ubrousku či papíru a vyviklat, kroutit nemá vůbec cenu.

I při správném vyndání klíštěte nemoc stále hrozí. Klíšťová encefalitida má u dospělých dvoufázový průběh. V té první to vypadá jako běžná chřipka. Člověka trápí teploty, bolesti hlavy a kloubů, nepříjemné pocity. Může se stát, že příznaky odezní.

Pak ale nastupuje druhá fáze, která už nese příznaky zánětu mozku a mozkových blan, jako jsou světloplachost, kruté bolesti hlavy, pocity na zvracení či drobné obrny.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688