BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Podnikání  |  15.07.2019 16:56:06

Počet účetních vzrostl za posledních 10 let o 20 %. Podnikatelů přibylo jen 8 %

Počet podnikatelů vzrostl od roku 2008 o necelých 8 %. Přitom účetních poradců a osob zabývajících se vedením účetnictví a daňové evidence, je více o pětinu. Nárůst reflektuje trend v účetnictví, které je v posledních letech stále častěji outsourcováno. Odborníci z poradenské společnosti BDO upozorňují na souběžný vývoj, kdy roste tlak na modernizaci a komplexitu účetnictví, kterému se jednotliví účetní nedokáží přizpůsobit. Cestou je slučování účetních pod větší společnosti. Větší celky přinášejí úsporu nákladů a umožňují investice do nejnovějších technologií.

Zatímco celkový počet podnikatelů mezi lety 2011 a 2014 klesal (ČSSZ), živnostníků s předmětem podnikání „Činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence“ přibývá nepřetržitě od roku 2008. Za posledních deset let došlo k růstu z 69 tisíc na více než 83 tisíc, tedy o více než 20 % (MPO).

Vysoká poptávka u mzdového účetnictví
Při srovnání s 8% nárůstem aktivních OSVČ jako celku jde o velice pozitivní trend. Podle odborníků z poradenské společnosti BDO má více příčin. „V průběhu posledních let sledujeme v oblasti účetnictví velkou míru outsourcingu. Nejtypičtějším příkladem je mzdové účetnictví. Firmy i malí podnikatelé se soustředí na hlavní předmět svého podnikání a účetní i daňové poradenství z toho důvodu přenechávají externím specialistům,“ poukazuje na jeden z důvodů výrazného nárůstu účetních a daňových poradců partner poradenské společnosti BDO Dana Trezziová.

Spojování malých hráčů
Do České republiky v posledních letech přichází tendence ke konsolidaci oboru. Vznikají velké účetní firmy a poradenské společnosti na to reagují vytvářením sítě kanceláří. „Utváření větších celků přináší významnou úsporu nákladů. Dalším motivem je možnost nabídnout služby nejen malým podnikatelům, ale také středním i velkým firmám. Jednotliví účetní či daňoví poradci by tyto větší klienty nedokázali svou omezenou nabídkou oslovit,“ vysvětluje Trezziová. Zavedené společnosti reagují vytvářením sítě poradenských kanceláří. Jejich výhodou je zejména sdílené know-how v rámci společnosti, které doplňuje geografická blízkost klientům.

Investice do moderních nástrojů
V posledních letech se oblast účetního a daňového poradenství posunula také ve vývoji IT systémů. „Velké společnosti uvolňují nemalé prostředky do nástrojů jako je business intelligence, automatizace či digitalizace. Tím se celý proces zpřesňuje a zrychluje. Více podnikatelům se zároveň zpřístupní kvalitní odborné poradenství při finančním řízení. Velké poradenské společnosti také mohou nastavit ceny srovnatelné s účetními podnikajícími samostatně,“ doplňuje další z partnerů poradenské skupiny BDO Edita Ševcovicová.

Jedno z největších spojení na českém trhu
Trend spojování ve větší celky potvrzuje také transakce z letošního května, když se daňová část skupiny BDO spojila s poradenskou společností Fučík & partneři. Nyní se připojila také účetní část BDO. Silná účetní a mzdová divize se nachází i ve Fučík & partneři, pokračuje tak jedno z největších spojení v tomto segmentu u nás. Firmy v minulém období dosáhly konsolidovaných tržeb v hodnotě přesahující 300 milionů korun. Důvodem spojení je vzájemné posílení společností, které budou doprovázet výrazné investice právě do IT procesů využívajících umělou inteligenci v oblasti účetnictví, mezd a daňových přiznání.

BDO Česká republika

Síť BDO poskytuje služby v oblasti auditu, účetnictví, daní, finančního poradenství a znaleckých služeb v oboru ekonomika. Celosvětově BDO tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských společností. Zaměstnává více jak 64 tisíc odborníků a působí ve 154 zemích. Díky své globální působnosti zajišťují společnosti BDO přístup k odborníkům dle potřeb klientů a lokalitě jejich podnikatelských aktivit.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688